Naslovnica Novosti Velika narudžba BYD električnih autobusa iz Švedske

Velika narudžba BYD električnih autobusa iz Švedske

1235
0
PODIJELI

Nakon nedavne narudžbe iz Norveške za 42 zglobna BYD električna autobusa za Oslo, uslijedila je još jedna velika narudžba za nordijske zemlje. Ovaj put se radi o poslu za Švedsku koja je naručila ukupno 24 e-busa. Pokrajina Södermanland, na jugoistočnoj obali Švedske, uskoro će imati 24 e-busa od 12 metara u radu. Njima će upravljati švedski prevoznik Nobina.
Nobina već ima BYD autobuse od 12 i zglobne od 18 metara koji rade u Ängelholmu i Oslu, a vozila iz ove narudžbe će raditi u gradovima Nortällje, Landskron i Oslo.

Nakon uspješnog rada sedam BYD električnih autobusa od 12 metara u Ängelholmu od početka 2016. godine, Nobina se odlučila za nabavku takvih vozila i za Nortällje i Landskron. E-busevi za Södermanland su četvrta nudžbina Nobine i do sada su naručili ukupno 50 ovakvih autobusa u standardnoj dužini od 12 metara.

Očekuje se da će flota biti isporučena do ljeta 2019. godine. Martin Atterhall, menadžer voznog parka Nobina Group, rekao je: “Odlučni smo da budemo među prvim u nordijskim zemljama, koji će razvijajti pametne i održive e-bus flote i rješenja za javni prevoz. Iskustvo koje smo imali sa drugim BYD modelima ubijedilo nas je da možemo napredovati i sa sigurnošću dodajemo dodatne e-buse našoj floti te se radujemo čistijem i udobnijom saobraćaju koji će uslijediti.” Isbrand Ho, generalni direktor kompanije BYD Europe, je izjavio: “Trudovi BYD-a na skandinavskom tržištu se isplaćuju. Naše nedavno poslovanje ne samo na švedskom, već i na norveškom tržištu učinilo je BYD jednim od lidera u oblasti električnih autobusa. Dobitak ovog posla daje nam više povjerenja da možemo da dobijemo još veći udio na na ovom važnom tržištu. Radujemo se što ćemo Skandinaviju učiniti još zelenijom.”