Naslovnica Novosti VDL Citee za roterdamski RET

VDL Citee za roterdamski RET

987
0
PODIJELI

Roterdamski javni prevoznik RET odabrao je VDL Bus & Coach kao dobavljača za novih 55 autobusa, a izbor je pao na električni model VDL Citea, tačnije varijantu Citea SLF-120 Electric. Ovim poslom RET namjerava da napravi sljedeći korak u poboljšanju održivosti svoje flote. Električne Citee će biti raspoređene na redovne linije u Roterdamu, Šiedamu i Vlardingenu krajem 2019. godine. VDL Bus & Coach je također dobavljač sistema i obezbjediće infrastrukturu za punjenje.Maurice Unck, generalni direktor RET-a je poručio da kompanija želi da ima održivu flotu i još je napomenuo: “55 električnih VDL  autobusa će se koristiti na kraćim gradskim linijama. Zadovoljni smo što možemo na taj način doprinijeti zajedničkim ciljevima održivosti kojim teže nacionalna vlada, vlada regiona i RET.”

Predsjednik VDL Grupe Willem van der Leegte rekao je: “VDL je prošle godine preduzeo velike korake da ojača naš položaj kao partnera u tranziciji ka električnoj mobilnosti. Kao europski lider na tržištu, možemo se pohvaliti da su naši potpuno električni autobusi zajedno do sada prešli više od 11 miliona kilometara. I naravno da smo oduševljeni što ćemo zajedno sa našim partnerima, putem isporuke autobusa i cijele ostale infrastrukture biti prvi koji će doprinijeti održivosti javnog gradskog prevoza u roterdamskom okrugu.”

Električni autobusi za RET, opremljeni baterijom za brzo punjenje, svake noći će biti punjeni u depo Kleiweg pomoću punjača od 50 kW. Tokom dana autobusi će biti nadopunjavani na različitim taktičkim mjestima duž linija. Na tim mjestima će biti instalirani brzi punjači kapaciteta 300 kW. I dnevno i noćno punjenje vršiće se putem pantografa na krovu e-autobusa. Potpuno napunjen autobus ima dovoljno kapaciteta da ostane u punom radu čak i u toku najvećih gužvi u saobraćaju bez dopunskog punjenja. Kao sistemski dobavljač VDL će ne samo isporučiti 55 električnih Citea već i sve stanice za punjenje duž linija i u depou.

VDL Citea SLF-120 Electric je niskopodni e-bus sa dvoja vrata i dužinom od 12 metara. Cijeli VDL Citea asortiman je poznat po svom laganom konceptu i modularnoj konstrukcionoj metodi, koja garantuje nizak ukupan trošak vlasništva. Štaviše, tihi, ekološki neškodljivi autobusi pružaju ne samo ogromnu udobnost za putnike, već i tišu te zdraviju životnu okolinu.