Naslovnica Novosti Električni Solaris autobusi za Kristiansand

Električni Solaris autobusi za Kristiansand

1040
0
PODIJELI

U julu je Solaris isporučio nove autobuse u Norvešku, čime je vozni park kompanije Boreal Buss AS iz Kristiansanda postao bogatiji za pet električnih autobusa Solaris Urbino 12. Ovo je drugi norveški grad nakon Osla sa Solaris vozilima bez štetnih emisija, a cijelokupan posao je vrijedan tri miliona eura.“Veoma smo zadovoljni isporukom naših autobusa u ovaj grad na jugu Norveške. Želimo da budemo jedan od vodećih dobavljača autobusa sa nultim emisijama iu Norveškoj, a zahvaljujući saradnji sa našim novim klijentom, Boreal Buss AS, uspjeli smo da isporučimo još električnih Urbino autobusa” kazao je Sverre Skaar, generalni direktor Solaris Norge AS. “Kristiansand je veoma lijep grad i da vidim da naši autobusi tamo rade čini me ponosnim i ovaj posao smatram velikim dostignućem za našu kompaniju”, dodao je Skaar.

Urbino na električni pogon za Kristiansand je 12-metarski autobus kojeg pokreću dva motora za vuču (po 125 kW) integrisana sa električnom pogonskom osovinom. Energija se čuva u baterijama od 145 kWh Solaris High Power. Napajaju se preko pantografa, montiranog na krov, koji je pripremljen za snagu od 300 kW i priključnu vezu. Sva svjetla, spoljna i unutrašnja, napravljena su u LED tehnologiji. Vozila su opremljena klima uređajem sa sistemom grijanja. Putnici mogu puniti svoje mobilne uređaje u petnaest dvostrukih USB utičnica. Paljenje vozila je osigurano alkolokom, koji ako prepozna da je vozač konzumirao alkohol uopće neće upaliti motor vozila.

Solaris je u Norveškoj prisutan od 2006. godine i do sada je isporučio gotovo 550 vozila u 20 gradova. Prošle godine, Norgesbuss i Unibuss su dobili četiri elektična Urbino 12, koji voze u Oslu. Kristiansand je na ovaj način postao drugi grad u Norveškoj sa električnim autobusima Solaris.