Naslovnica Novosti Švedska Uddevalla kupuje električne Volvo autobuse

Švedska Uddevalla kupuje električne Volvo autobuse

836
0
PODIJELI

Švedski proizvođač autobusa Volvo Buses dobio je narudžbu za četiri električna Volvo 7900 autobusa sa domaćeg terena, tačnije od prevoznika Bivab i Uddevalla Omnibus iz grada Uddevalla u zapadnoj Švedskoj. Volvo hibridni autobusi rade u gradu Uddevalla od 2014. godine sa velikim uspjehom.Novi električni autobusi će početi sa radom sljedećeg ljeta. Prodaju se u obliku kompletnog rješenja “ključ u ruke”, pri čemu Volvo vodi računa o svim održavanjima za vozila i njihove baterije po fiksnim mjesečnim troškovima. Održavanje će voditi Bröderna Brandt Lastvagnar u Uddevalli.

Električni autobusi imaju kapacitet od 200 kWh. Oni će biti punjeni preko CCS kablova u remizi i opremljeni su krovnim nosačima za punjenje za kako bi se preko sistema brzog punjenja mogli puniti i tokom održavanja linije. Autobusi će biti opremljeni USB utičnicama za putnike koji će moći puniti mobilne telefone i druge elektroničke uređaje. Potrošnja energije Volvo električnog autobusa je oko 80% niža u uporedbi sa odgovarajućim dizelskim autobusom.

Osim Švedske, Volvo je do sada prodao svoje električne autobuse u Veliku Britaniju, Luksemburg, Holandiju, Norvešku i Poljsku. Pored sveobuhvatnog Volvo 7900 Electric, opseg elektrifikovanih vozila Volvo Buses također uključuje hibridne autobuse i električne hibride (plug-in hibridi). Osim navedenih zemalja, Volvo je do sada prodao sveukupno više od 4000 elektrificiranih autobusa širom svijeta.