Naslovnica Novosti Još električnih Solarisa za Berlin

Još električnih Solarisa za Berlin

1005
0
PODIJELI

Berlinski javni prevoznik Berliner Verkehrsbetriebe – BVG, odlučio je da iskoristi dugogodišnje pozitivno iskustvo kompanije Solaris u proizvodnji električnih autobusa. Tako je ova kompanija naručila 15 autobusa nultih emisija, dužine 12 metara, koja će stići u glavni grad Njemačke tokom 2019. godine.

Vozila koja je naručio BVG su isti električni Solaris Urbino 12 koji je osvojio nagradu “Autobus godine 2017”. Na ulicama Berlina već radi pet električnih Solaris autobusa i nova narudžba će značiti još 15 vozila sa nultim emisijama i sa logotipom zelenog jazavčara na ulicama glavnog grada Njemačke.

Autobuse na baterije za Berlin pokretaće osovine sa integrisanim pogonskim motorima. Energija će biti uskladištena u baterijama Solaris High Energy sa ukupnim kapacitetom od 240 kWh. Baterije će se dopunjavati preko utičnice, što je standardno rješenje za Solaris električne autobuse. U autobusima za Berlin će se, između ostalog, ugrađivati ​​klima uređaj za putnike, 10 dvostrukih USB utičnica koje omogućavaju punjenje mobilnih uređaja tokom putovanja i to je svakako dodatna pogodnost za putnike. Vozila će moći da prime najviše 65 putnika, od kojih će 28 moći da sjedi. Osam sjedišta će biti dostupno sa niskog poda, što će olakšati osobama sa smanjenom pokretljivošću da zauzmu svoja sjedišta.

U ovom trenutku se na ulicama Njemačke nalazi ukupno 27 električnih Solaris autobusa i to na ulicama Brunswicka, Hanovera, Hamburga, Frankfurta i Drezdena.