Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Prva Setra 516 HD u vlasništvu Bočac tours!

EKSKLUZIVNO: Prva Setra 516 HD u vlasništvu Bočac tours!

6186
0
PODIJELI

Iako smo ušli u period godine koji je tradicionalno miran što se tiče prinova u kompanijama, pošto je ljetna sezona već iza nas, a i počela je školska godina, sa tim se ne bi složili u kompaniji Bočac tours iz Banja Luke. Tako su u vozni park stigla dva autobusa – Mercedes Citaro i Setra 415 UL, koji je prvenstveno obavljati zadatke na prigradsko-gradskim linijama.
Citaro je 2008 godište, dok je Setra 415 UL nešto starija tj. 2007 godište. Inače, ovo je i prva Setra 415 UL u Bosni i Hercegovini.

Ipak, “show” u ovoj jesenskoj nabavci je ukrala Setra 516 HD i to sa potpunim pravom! Osim što je ovo prvi ovakav autobus u Banja Luci, to je ujedno i prvi ovakav model u cijeloj BiH. Tako je Setra porodica u BiH proširena za jedan novi model, a vozni park Bočca nastavio dominaciju u banjalučkoj regiji.

Tako je nakon silnih i fantastičnih četvorki u vozni park stigla i prva petica. Poznavajući vlasnike i dosadašnju praksu, imamo dobar osjećaj da će ubrzo biti još sličnih akvizicija. Nova Setra i nova ljepotica je 2014. godište, tako da je autobus star svega 3,5 godine.

Radi se o troosovinskoj izvedbi najnovije generacije Setra autobusa sa dimenzijama 13.115 mm dužine, 2.550 mm širine i 3.770 mm visina, uključujući klima uređaj. O vanjskom izgledu ne treba trošiti riječi, pošto se radi u nadogradnji izgleda serije 400, a znamo svi da Setra tu ne umije da promaši. Srce nove kraljice čini Mercedesov OM 470 motor koji ispunjava Euro 6 norme i daje maksimalnu snagu od 428 konjskih snaga. U kombinaciji sa Mercedesovim GO 250-8 MPS (PowerShift) mjenjačem sa osam brzina dat će optimalne performanse koje će osim udobne i mirne vožnje obezbjediti i odličnu uštedu na potrošnji goriva.

Govoreći o udobnoj i mirnoj vožnji, vrijedi spomenuti da je vozilo opremljeno sa sigurnosnim sistemima najnovijih generacija, a samo ćemo spomenuti: ESP, EBS, ABS, ASR, BAS, BDL. Ipak, prava poslastica za vozače, ali i putnike će biti sistemi Front Collision Guard (FCG), Active Brake Assist 3 (ABA3), Lane Assistant (SPA) i Advanced Emergency Braking System (AEBS).

Vozači će također osjetiti sve prednosti koje donosi nova generacija Setra autobusa. Centralno mjesto zauzima multifunkcionalni volan sa Setra logom, a vozači će pri ruci imati ergonomsko i odlično uređeno radno mjesto. Po potrebi vozači će moći odmarati i prostoru predviđenom za odmor iza zadnjih vrata. Svakako vrijedi spomenuti fabričku navigaciju i tri kamere – po jedna naprijed, nazad i kod zadnjih vrata, preko kojih će vozači imati bolji pregled prilikom vožnje, vožnje unazad, parkiranja, ali i bolju kontrolu unutrašnjeg prostora te izlaska i ulaska putnika.

Vozilo je prešlo svega 282.000 kilometara, tako da za naše uslove, Setra 516 HD je faktički novo vozilo. Iako je vozilo sa tri osovine i nešto kraćih dimenzija, problema sa prtljagom ne bi trebalo biti pošto će na raspolaganju biti 9,9 kubnih metara. Kapacitet rezervoara je 480 litara dizela, a kapacitet AdBlue tečnosti je 35 litara.

Što se tiče putničkog dijela, u njega se može smjestiti 53 putnika na klasičnim turističkim Setra sjedištima. Naravno, sva sjedišta su na obaranje te su opremljena sa stolićima, mrežicama za lične stvari, naslonima za ruke i noge, sigurnosnim pojasevima, a naravno tu je i opcija bočnog izvlačenja prema hodniku za dodatni komfor. Za zabavu tokom putovanja pobrinut će se audio/video sistem sa mikrofonom, CD/MP3/DVD plejerem i dva monitora, od kojih je drugi na sredini vozila i opcijom preklopa sa elektro motorićem. U toku je i ugrađivanje wi-fi koji će također biti na raspolaganju putnicima. Kao dodatne usluge putnici će imati kafe-aparat sa kuhinjom, frižider i toalet.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Bočac tours želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima!