Naslovnica Novosti Prva električna VDL Citea za Švicarsku

Prva električna VDL Citea za Švicarsku

1168
0
PODIJELI

VDL Bus & Coach je isporučio prvu Citea Electric za Švicarsku i to za kompaniju PostBus. Autobus je dio pilot projekta i raspoređen je na liniji 342 između Sarnen Bahnhofa i Alpnach Dorf Bahnhofa od 10. septembra. Kroz ovaj pilot projekat PostBus namjerava da stekne iskustvo u korištenju električnih vozila. Pored električnog autobusa, VDL Bus & Coach je također isporučio i punjače za vozilo.“Sa brojnim projektima E-mobilnosti u Holandiji, Luksemburgu, Njemačkoj, Švedskoj i Norveškoj i preko 200 električnih autobusa na putu, VDL je iskusan partner za implementaciju efikasnog javnog prevoza bez emisija”, kazao je Alex de Jong, poslovni menadžer javnog prevoza za VDL Bus & Coach. “Oduševljeni smo što smo imali priliku da naše iskustvo iskoristimo za primjenu električnih autobusa u Švicarskoj.”

VDL neće biti samo dobavljač autobusa za ovaj posao već i dobavljač cijelokupnog sistema. Citea SLF-120 Electric, opremljena je sa baterijom od 180 kWh, a napaja se tokom noći u remizi u Sarnenu te tokom dana na željezničkoj stanici Alpnach Dorf Bahnhof pomoću utikača (150 kW). Stanica Alpnach Dorf Bahnhof je posljednja stanica na liniji, gdje se autobus zaustavlja u prosjeku 15 minuta. To omogućava da autobus bude dopunjavan u toku dana.

Citea SLF-120 Electric za PostBus je autobus dužine 12 metara sa niskim podom i konfiguracijom od troja dvokrilna vrata. Ovo omogućava e-busu da održava optimalni protok putnika i čini ga pogodnim za gradske i regionalne saobraćajne puteve. Zbog laganog koncepta Citea Electric, operativni troškovi su veoma niski, a garantovan je maksimalni Profit vlasništva (Profit of Ownership). Vozilo ne ispušta nikakve štetne emisija i ima vema tih rad, što je pogodno za životnu sredinu cijelog regiona. Ovo nije samo prijatno za putnike, već i za stanovnike navedene okoline.

VDL Bus & Coach je predvodnik industrije koja je na prelasku na čist, miran javni prevoz i predstavlja lidera za na tržištu električnih gradskih autobusa u zapadnoj Evropi. VDL Bus & Coach je posvećen radu na daljoj inovaciji e-mobilnosti svakog dana. Ova obaveza omogućava VDL-u da doprinese čistijem okruženju u sve više evropskih zemalja.

PostBus Švicarska je lider na tržištu u javnom saobraćaju u Švicarskoj i Lihtenštajnu. Sa više od 4000 zaposlenih i 2200 vozila na raspolaganju im je preko 152 miliona putnika godišnje. Zaštitni znak kompanije – tri-tonski rog i žuti autobusi – dio su švicarskog kulturnog identiteta. Brend PostBus odlikuju vrijednosti kao što su pouzdanost, sigurnost i povjerenje. Kompanija svakodnevno radi na daljem širenju svoje mreže javnog prevoza, koja pokriva više od 12.000 kilometara.