Naslovnica Novosti Keolis Sverige AB kupuje četiri zglobna električna autobusa

Keolis Sverige AB kupuje četiri zglobna električna autobusa

1232
0
PODIJELI

VDL Bus & Coach će isporučiti četiri zglobne električne Citee SLFA-181 Electric kompaniji Keolis Sverige AB iz švedskog grada Karlstad. Ova četiri autobusa biće raspoređena na novoj BRT liniiji u Karlstadu. Novi autobusi će zbog svog izgleda dati novi izgled ovom gradu, a planirano je da autobusi počnu sa radom 9. decembra 2018. godine.

“Naravno, ohrabrujuće je da su naši novi autobusi i investicije u BRT liniju primjećeni na međunarodnom nivou. Naporno smo radili na specifikaciji, dizajnu i izgledu. Zaista smo zadovoljni rezultatom i jedva čekamo da pokažemo autobuse stanovnicima Karlstada”, kazao je Matijas Lindgren, menadžer razvoja poslovanja u Karlstadsbussu, koji je inače dio Keolis grupe.

“Kao pioniri u oblasti električnih autobusa u zapadnoj Evropi, svakodnevno radimo na uvođenju novih inovacija u E-mobilnost i tako želimo doprinijeti čistijem prirodnom okruženju i zdravijem životnom okruženju za stanovnike. Drago nam je što će ova isporuka pomoći u povećanju doprinosa održivom javnom gradskom saobraćaju u Švedskoj”, izjavio je Sami Ojamo, menadžer razvoja javnog prevoza u VDL Bus & Coach Sweden AB.

VDL Citea SLFA-181 Electric je autobus sa niskim podom dužine 18,1 metara, opremljen potpuno elektromotornim pogonom. Ovaj prilagođeni, zglobni autobus ima fleksibilan enterijer sa maksimalnim kapacitetom. Takav je idealan za brz protok putnika na BRT liniji u Karlstadu. Citea SLFA-181 Electric za Karlstad će imati pod u imitaciji drveta i ugrađene USB punjače. Tokom rada, autobus će se ponovo puniti preko obrnutog pantografa.

VDL će autobus opremljen obrnutim pantografom za punjenje prikazati tokom događaja InnoTrans u Berlinu. Maksimalni kapacitet punjenja je 450 kW što znači da se u režimu brzog punjenja baterija može potpuno napuniti za samo 35 minuta. Za punjenje u garaži vozilo se oslanja na konvencionalni utikač. Klimatski sistem je opremljen toplotnom pumpom radi poboljšanja unutrašnjeg stanja na nižim temperaturama. Da bi se suočili sa zimskim uslovima u Švedskoj, dostupno je dodatno HVO grijanje.

Karlstadsbuss je javni prevoznik odgovoran za gradski prevoz u gradu Karlstad sa 63.000 stanovnika i član Keolis grupe koja ima 65 vozila na 18 linija. U Švedskoj, Keolis ima oko 6000 zaposlenih.