Naslovnica Novosti Električni Solarisi pokorili Rumuniju

Električni Solarisi pokorili Rumuniju

1073
0
PODIJELI

Solaris Bus & Coach je potpisao drugi ugovor za isporuku električnih autobusa Urbino 12 za rumunski grad Kluž Napoka. Ovog puta grad je naručio 18 ekoloških vozila. To je proširenje okvirnog sporazuma iz avgusta prošle godine. Kluž Napoka će, naručivši ukupno 41 ovakav autobus, postati grad sa najvećim brojem Solaris Urbino 12 Electric autobusa u Evropi.

Iako je sporazumom predviđena isporuka u naredne tri godine, grad je odlučio da isporuka svih vozila bude završena u roku nešto više od godinu dana. Prvih 11 električnih Solaris autobusa su isporučeni proljetos. Još 12 autobusa će doći u Kluž Napoku do kraja 2018. godine. Poslednja serija od 18 vozila će fabriku Solarisa napustiti početkom ljeta 2019. godine.

Kupovina autobusa je djelimično finansirana od strane švajcarsko-rumunskog programa saradnje. Ugovor vrijedi skoro 21 milion eura. Izvršenjem ove narudžbe, gradski prevoznik CTP će postati najveći Solarisov klijent u smislu kupovine ekološki prihvatljivih električne autobuse. Najveće jednokratne isporuke Urbino električnih autobusa još nisu otišle u Krakow i Jaworzno (26 i 23 vozila). CTP Kluž Napoka će također postati prevoznik sa najvećom flotom Solaris autobusa u cijeloj Rumuniji.

Urbino 12 sa električnim motoromi dužinom od 12 metara za rumunskog prevoznika obojen je u prepoznatljivu kombinaciju bijele i ljubičaste boje i opremljen je sa motorom od 160 kW i vučnim baterijama tipa Solaris High Energy kapaciteta 200 kWh. Dodavanje električnih autobusa u flotu prevoznika, također znači i ulaganje u gradove. Jedanaest stanica za sporo punjenje i tri stanice za brzo punjenje preko krovnih pantografa postavljene su u gradu prošle godine.

Autobusi za Kluž Napoku imaju, između ostalog, i klimu u putničkom prostoru, kao i kompletan sistem za nadgledanje spolja i unutrašnjosti vozila. Putnici će svakako cijeniti mogućnost korištenja besplatnog Wi-Fi pristupa i USB portova zahvaljujući kojima će puniti pametne telefone dok voze autobusom. Autobusi mogu primiti do 78 putnika, uključujući 27 sjedišta od kojih se 10 nalazi na niskom podu.

Protekli period je bio izuzetno produktivan za Solaris na rumunskom tržištu. Firma je potpisala okvirni ugovor za isporuku do 50 zglobnih trolejbusa modela Trollino 18. Ovo će biti prvi trolejbusi poljskog proizvođača u Kluž Napoki. Kada se sva vozila isporuče, u Rumuniji će biti gotovo 300 vozila sa znakom Solaris, a prva vozila su stigla 2003. godine.

Solaris Bus & Coach je među evropskim liderima u oblasti elektronske mobilnosti. Za samo sedam godina od premijere svog prvog električnog autobusa kompanija je isporučila ili osigurala narudžbine za više od 330 takvih vozila od kupaca u četrnaest zemalja. Kruna postignuća firme u elektromobilnosti bio je električni Solaris Urbino 12 koji je osvojio najprestižniju nagradu u autobuskoj industriji – “Bus of the Year 2017” – nagrada koju je po prvi put dobio neki poljski proizvođač, ali također i prva nagrada u historiji koju je dobio neki električni autobus. U 2017. godini, Solaris je bio vodeći proizvođač u Evropi u segmentu električnih autobusa, tvrdeći da tržišni udio iznosi preko 18%.