Naslovnica Novosti Volga bus predstavila prvi električni autobus

Volga bus predstavila prvi električni autobus

1527
0
PODIJELI

Na nedavno završenom IAA sajmu u Hanoveru, ruski proizvođač autobusa Volga Bus predstavila je svoj prvi električni autobus, CR12E, skraćeno za CityRythm. Volga Bus je ovaj električni autobus kreirao posebno za evropsko tržište. Već na prvi pogled jasno je da CR12E ima veoma moderan dizajn sa elementima avantgardizma.

Nakon što je predstavljen na IAA sajmu, Volga Bus planira isti model prezentovati i na manifestaciji Busworld Russia koji će se održati od 23. do 25. oktobra u Moskvi. Ruski inženjeri su razvili autobus prema najnovijim tehničkim standardima sa kompozitnim materijalom i lake legure za bočne zidove i krov. Volga Bus je uspjela smanjiti težinu autobusa za 30%. Čelična konstrukcija je zavarena, a korištenje robota u procesu proizvodnje osigurao se visok kvalitet. Roboti su također odgovorni za posao farbanja autobusa.

Manja ukupna težina vozila doprinosi niskoj potrošnji energije, kako su poručili iz Volga Bus. CR12E ima radni opseg od 300 kilometara te se u potpunosti može napuniti za pet sati, što izbjegava instaliranje skupe infrastrukture što je Volga Bus istakla kao još jednu prednost. Elektronski kočioni sistem omogućava regeneraciju energije kočenja u najvećoj mjeri praktično bez učešća vazdušnog kočionog sistema i smanjenja potrošnje energije kompresorske jedinice. Električni sistemi su jako slični onim koje koriste i zapadnoevropski proizvođači. Volga Bus koristi ZF AV 130 osovine sa dva motora od 125 kW.

Volga Bus je odlučio preći sa hidrauličkih sistema na električne pogone pa vozilo ima električni pogon, električni pogon vrata, električni sistem grijanja, umjesto tradicionalnog klimatskog sistema i tako dalje. Sva energija dolazi iz LiFePO4 baterije koja ima snagu od 300 kW. Prednji dio autobusa je nizak sa dovoljno prostora za bicikle i invalidska kolica koja mogu ulaziti u autobus preko sklopive rampe. CR12E može primiti do 85 putnika od čega je 26 sjedišta.