Naslovnica Novosti Heuliez Bus GX 337 ELEC – električni autobusi za Rottweil

Heuliez Bus GX 337 ELEC – električni autobusi za Rottweil

1111
0
PODIJELI

Transportna kompanija Stadtbus je za grad Rottweil (Baden-Württemberg) u Njemačkoj naručila nove, potpuno električne autobuse Heuliez Bus GX 337 ELEC, o kojem smo već pisali na našem portalu. Ovaj autobus je prije godinu dana u Münchenu nagrađen nagradom KS de l’Energie et de l’Environnement, za energiju i životnu sredinu.

“Ovaj 100% električni autobus može da pređe 300 km sa jednim punjenjem, a koristi provjerene i testirane kompnente. To predstavlja stvarnu prednost nad ukupnim troškovima vlasništva” rekao je Hans Keller generalni direktor Stadtbusa. Električni autobusi su prava alternativa za dizelske, jer rješavaju nekoliko problema istovremeno – ne zagađuju okolinu i ne stvaraju buku, što su velike prednosti za sve njihove korisnike.

Okvir autobusa GX 337 ELEC je napravljen od nehrđajućeg čelika, a karoserija od kompozitnih materijala, što smanjuje ukupnu masu autobusa. U zavisnosti od konfiguracije, ovakvi autobusi imaju kapacitet od 90 do 140 putnika. Pokreće ga elektromotor snage 120-175 kW, koji se napaja iz Lithium-ion NMC baterija kapaciteta  360 KWh, podijeljenih u osam blokova, od kojih je šest smješteno u krovnu konstrukciju, dok su dva u stražnjem dijelu autobusa.

Baterije se mogu dopunjavati bilo preko Combo2 utičnice ili preko OppCharge pantografa, sa snagom punjenja od 160 do 200 kW. Budući da je doseg od 300 km i više nego dovoljan za dnevne potrebe u urbanim sredinama, dopunjavanje baterije se može obavljati tokom noćnih sati u garaži.

izvor:kamioni.ba