Naslovnica Novosti Solaris širi svoju trolejbusku mrežu u Evropi

Solaris širi svoju trolejbusku mrežu u Evropi

966
0
PODIJELI

Početkom oktobra predstavnici kompanije Solaris Bus & Coach S.A. potpisali su ugovor sa javnim prevoznikom grada Kaunas, UAB Kauno Autobusai za isporuku 85 ultra modernih Solaris Trollino 12 trolejbusa. U skladu sa uslovima ugovora, isporuka vozila sa nultom emisijom iz frabike u gradu Bolechowo vršit će se u periodu od 15 mjeseci od potpisivanja ugovora.

Posao je vrijedan blizu 30 miliona eura. Ovim sporazumom Solaris je ojačao svoju poziciju evropskog lidera u proizvodnji trolejbusa, čime je nastavio seriju dobrih poslova posljednjih mjeseci. Pored posla za Kaunas, Solaris je nedavno potpisao ugovore za isporuku 50 zglobnih trolejbuska za Cluj Napoca u Rumuniji i još 80 vozila istog tipa za Milano u Italiji.

Trolejbusi koji su naručeni od strane kompanije UAB Kauno Autobusai će moći primiti do 85 putnika, od kojih će 27 moći da sjede. Ulaz u trolejbus je olakšan sa rasporedom vrata 2 + 2 + 2 i kneeling funkcijom, zahvaljujući kojoj se desna strana trolejbusa spušta kada stane na stanicu. Za još veću udobnost vožnje, putnički prostor vozila će biti klimatiziran. Ekološki prihvatljivi trolejbusi opremljeni su asinhronim vučnim motorom snage preko 150 kW.

Štaviše, trolejbusi će biti opremljeni ekološkim LED osvjetljenjem. Osim sveobuhvatnog informacionog sistema za putnike, trolejbus će imati i sistem video nadzora uključujući i sistem za snimanje koji će nadgledati ne samo putnički prostor, već i kabinu vozača. Poljski proizvođač će osigurati i niz drugih pogodnosti za vozače u poručenim vozilima, čime će rad vozača biti lakši i sigurniji. Ove olakšice uključuju alkolok – blokadu paljenja vozila, ako sistem otkrije prekomjerni nivo alkohola u vozačevom udisanju.

Implementacijom ovog posla za kompaniju UAB Kauno Autobusai, Solaris Bus & Coach S.A., potvrdio je svoju poziciju na evropskom tržištu kao lider u proizvodnji trolejbusa i ojačava svoju već solidnu poziciju na litvanskom tržištu na kojem je već isporučio više od 220 vozila. Posebno se ističe i posao koji podrazumijeva isporuku još 150 autobusa te 41 trolejbus prevozniku u Viljnusu. Trenutno se na ulicama Kaunasa nalazi skoro 100 Solaris vozila, uključujući 42 trolejbusa.