Naslovnica Novosti Nakon Francuske, FlixBus E-bus počeo sa radom i u Njemačkoj!

Nakon Francuske, FlixBus E-bus počeo sa radom i u Njemačkoj!

1148
0
PODIJELI

Najveća evropska kompanija za prevoz putnika autobusom FlixBus, najavila je dalje investiranje u korištenje električne energije u prevozu putnika na dalekim putovanjima. U aprila ove godine, FlixBus je postao prva kompanija na svijetu koja je testirala električne autobuse na velikim udaljenostima, započevši svoj pilot projekt u Francuskoj na relaciji Pariz – Amiens. Samo pola godine kasnije, 25. oktobra u Njemačkoj krenuo je drugi FlixBus E-bus koji će saobraćati iz Frankfurta do Mannheima. Njemački autobus koristit će 100% čistu energiju zahvaljujući saradnji sa kompanijom Greenpeace Energy.

“Želimo oblikovati budućnost mobilnosti. Iako je nabavna cijena E-Busa trenutno puno skuplja uvjereni smo da će ova investicija na duge staze biti vrijedno i isplativo ulaganje kako za razvoj kompanije tako i za naše korisnike i okoliš”, rekao je André Schwämmlein, osnivač i izvršni direktor FlixBusa. “Kao davatelji usluga, najavljujemo svojevrsnu prekretnicu u svijetu mobilnosti.”

Njemački Flix-E-Bus, će koristi električni autobus kineskog proizvođača BYD i vozit će dva puta dnevno na spomenutoj liniji, zaustavljajući se pritom na Frankfurtskom aerodromu i u Heidelbergu na putu za Mannheim. Zahvaljujući FlixBus partnerstvu sa Greenpeace Energy, autobus će pokretati čista električna energija. Time bi se već u prvoj godini poslovanja smanjila emisija CO2 za 82 tone ako se usporedi s autobusom na fosilna goriva, navodi studija koju je proveo atmosfair. Autobus će se puniti jednom do dva puta dnevno te preko noći na benzinskoj stanici u sklopu glavne autobuske stanice u Mannheimu ili privremenoj stanici za punjenje u Frankfurtu.

FlixBus se već odavno prepoznat kao jedan od ekološki najpovoljnijih načina prevoza, zahvaljujući modernoj floti autobusa i velikoj iskoristivosti kapaciteta širom Evrope i SAD-a. Uz lansiranje E-Busa, FlixMobility je 2018. godine u Njemačkoj pokrenuo brand FlixTrain koji trenutno radi na relaciji  Hamburg – Köln i Berlin – Stuttgart. Za 2019. godinu predviđene su nove linije, a ponuda FlixTraina povezuje se s postojećom FlixBus mrežom u Njemačkoj omogućujući putnicima odabir najboljeg načina putovanja prilagođenog njihovim individualnim potrebama.