Naslovnica Novosti Bugarska uvodi prve Yutong električne autobuse u rad

Bugarska uvodi prve Yutong električne autobuse u rad

962
0
PODIJELI

Tokom četvrtog sastanka lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, Bugarska je 21. oktobra 2018. godine preuzela prvu seriju potpuno električnih autobusa. Ceremonija primopredaje 20 Yutong električnih autobusa održana je u Sofiji, glavnom gradu Bugarske. Isporučeni autobusi su model Yutong E12. Očekuje se da će sva vozila početi sa radom na glavnim autobuskim linijama u Sofiji, koja ne samo da će značajno poboljšati nivo javnog prevoza građana Sofije, već će donijeti i novo iskustvo putovanja sa nultim emisijama, čime će doprinijeti dobrom vazdušnom okruženju za grad.

Bugarske vlasti, zahvaljujući prekomorskoj strategiji Yutonga, su počele 2013. godine godine za nove autobuse. U 2015. godini, Yutong je počeo da ubire prve plodove na ovom tržištu, pošto je dobio posao za 110 novih autobusa od gradskih vlasti Sofije. Ovo je bilo prvi put da kineski autobusi ulaze na bugarsko tržište, uz obrazloženje da su autobusi iz Kine ušli na tržište EU sa rigoroznim emisijskim standardima.

Sada je Yutong otišao korak dalje u Bugarskoj sa isporukama novog energetskog autobusa zahvaljujući tenderu kojeg je dobio u februaru ove godine. Ovaj posao je od velikog značaja ne samo za Sofiju i Bugarsku već i za sami Yutong u mapiranju plana novih energetskih autobusa u centralnoj i istočnoj Evropi, pa čak i za cijelo evropsko tržište.

Potpuno električni autobus Yutong E12 posjeduje domet od preko 300 kilometara, a nivo zaštite baterija i motora dostigao je najviši nivo IP68. Yutong E12 je najsigurnije i najpouzdanije vozilo sa jednim od najvećih voznih opsega u ponudi. Zahvaljujući odličnim performansama, tržišni udio Yutong autobusa u Bugarskoj raste kontinuirano.

Istovremeno, prisutnost Yutonga na čitavom evropskom tržištu značajno je porasla. Do sada je Yutong isporučio preko 7000 autobusa širom evropskog područja, uključujući Francusku, Veliku Britaniju, Španiju, Rusiju, Norvešku i druge zemlje. Nakon uspješnog ulaska ovih električnih autobusa na bugarsko tržište, Yutong će dodatno uložiti napore i planira lansirati 18-metarski puni električni autobus na bugarsko tržište u budućnosti. Vrijedi istaći i da je nedavno FlixBus počeo koristiti Yutong autobuse za svoje međugradske linije u Francuskoj.