Naslovnica Novosti Citaro NGT Hybrid stiže u Ljubljanu!

Citaro NGT Hybrid stiže u Ljubljanu!

1055
0
PODIJELI

LPP Ljubljana je objavila da je na nedavnom tenderu za nabavku novih vozila za dobavljača izabran Mercedes i to sa modelom Citaro NGT Hybrid. Mercedes će isporučiti 17 solo autobusa ovog modela koji kao pogonski agregat koristi prirodni gas i elektromotor.

Rok za isporuku autobusa je devet mjeseci, tako da se očekuje da će prvi hibridni autobus u Ljubljani voziti u ljeto sljedeće godine. Cijena jednog autobusa je 267.600 eura bez PDV-a. Ukupna vrijednost posla je 4.549.200 eura bez PDV-a. Bitno je spomenuti da 3.400.000 eura osigurano iz bespovratnih EU fondova. Iz LPP su poručili da izborom ekološki prihvatljivih autobusa prate principe održive mobilnosti i razvoja i da su se tim ciljevima posvetili još prije deset godina.

Mercedes Citaro NGT Hybrid ima ugrađen motor koji koristi prirodni gas za pogonsko gorivo i, pored toga, električni motor. Ovo će biti prvi hibridni autobus u Ljubljani, čime će se dodatno osigurati zaštita životnog okruženja i kvalitetniji vazduh. Hibridni Citaro radi tako što aktivira elektromotor kao generator snage. Kada autobus kreće sa stajališta, električna energija iz kondenzatora pokreće električni motor koji pomaže klasičnom gasnom motoru. Kako se potrošnja struje iz kondenzatora povećava, paralelno se smanjuje potrošnja gasa, kao i emisije štetnih gasova koje ostaju iza vozila.

Autobuse karakteriše niska potrošnja goriva (do 15% niža u poređenju sa drugim sličnim autobusima), što znači smanjenje emisije CO2 i drugih štetnih gasova koji se proizvode sagorjevanjem. Pošto je rad motora tih, nivo buke je također smanjen.

Ovaj model je od strane međunarodnog žirija, koji se sastojao od stručnjaka iz 26 zemalja, na najvećem sajmu komercijalnih vozila IAA u Hannoveru proglašen i Autobusom godine za 2019. Za kraj su iz LPP istakli kako kupovina prvih hibridnih autobusa pripada skupu pametnih rješenja koja povećavaju kvalitet života građana Ljubljanje i da će se u tom pravcu raditi i dalje.