Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Prvi Mercedes Citaro C2 autobusi stigli u BiH!

EKSKLUZIVNO: Prvi Mercedes Citaro C2 autobusi stigli u BiH!

2435
0
PODIJELI

Mercedes Citaro autobusi su stari znanci na bh. cestama. Ima ih u zaista velikom broju u svim varijantama, ali od sada možemo da se pohvalimo i da ih imamo u aktuelnoj izvedbi C2. Kompanija Bočac tours iz Banja Luke je ove godine fantastično obnovila svoj vozni park i pri tome se uglavnom bazirala na vozila iz Daimler programa – Mercedes i Setra. Kažu da najbolje dolazi na kraju, pa su tako rukovodioci iz ove kompanije najbolje ostavili za kraj godine.

Mercedes Citaro se proizvodi od 1997. godine i naslijedio je popularni model O405. C2 model je predstavljen 2011. godine, a već iduće je dobio i Euro 6 motor. O njegovom uspjehu govori i podatak da ih je do sada prodano preko 50.000 u različitim verzijama i izvedbama i de facto je najprodavaniji gradski autobus. Naravno, takvi rezultati nisu promakli svjetskim stručnjacima pa je Citaro proglašen tri puta najboljim autobusom godine (2007., 2013. i 2018. godine). Koliko su značajni autobusi sa zvijezdom govori činjenica da su Mercedesovi autobusi prvi imali sisteme kao što su ABS ili ESP, isti oni sistemi koji se danas podrazumijevaju kao standard kod svih ostalih proizvođača.

Bočac tours je za svoje potrebe dovezao dva potpuno identična vozila i kao što smo napomenuli ovo su prva dva Citara najnovije generacije u Bosni i Hercegovini. Oba Citara C2 su dugi 12.14, široki 2.55 i visoki 3.12 metara. Vozila su proizvedena 2015. godine i uvezeni su iz Njemačke. Na satu imaju svega 307.000 i 290.000 kilometara, tako da će sigurno odlično služiti u gradkom prevozu grada Banja Luke još dugo dugo. Motor je naravno domaći – Mercedes i to Euro 6 Bluetec snage 219 kW odnosno 299 konjskih snaga zapremine 7000 kubika što je sasvim dovoljno kad se uzme u obzir da je Banja Luka uglavnom ravan teren.

Vozila imaju raspored vrata 2+2 i oba vozila imaju ukupan kapacitet od 98 putnika, od čega su 34 sjedeća i 63 stajaća uz jedno mjesto za invalide. To znači da su vozila opremljena i sa rampom na drugim vratima kako bi se olakšao ulaz i izlaz putnika sa ograničenom pokretljivošću. Putnicima će na raspolaganju biti živahna unutrašnjost u svijetlo zelenim tonovima, baš kao i sistemi grijanja i klimatizacije. Vozila su opremljena sa prednjim velikim te bočnim i stražnjim malim displejima, za koje nam ostaje da vidimo da li će se staviti u funkciju.

Osim putnika, u vožnji novim Citarima će uživati i vozači. Naime, pored odlično dizajniranog kokpita sa preglednim prekidačima i potrebnim stvarima, vozači će tokom vožnje uživati i u posebnom klima uređaju. Također, sjedište pneumatsko sa prilagođavanjem prema masi, a da vožnja u gradskim uslovima, gdje ima dosta stajanja zbog stanica i semafora, prođe u najboljem redu pobrinuće se Voith D864.6 automatski mjenjač. Za svaki slučaj tu će biti i zaštita od sunca za vozača koja se podiže i spušta elektronski preko prekidača na instrument tabli.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Bočac tours želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!