Naslovnica Novosti Predstavljen novi ADL Enviro400XLB sa čak 100 sjedišta

Predstavljen novi ADL Enviro400XLB sa čak 100 sjedišta

1028
0
PODIJELI

Alexander Dennis Limited (ADL) je predstavio novi Enviro400XLB, troosovinski dvospratni autobus, razvijen u tijesnoj saradnji sa škotskim Lothianom i Volvom, a koji nudi kapacitet od čak 100 sjedišta. Ukupno će 42 ovakva autobusa visokog kapaciteta biti isporučena kompaniju Lothian iz Edinburga počevši od januara 2019. godine. Vozila će biti proizvedena u škotskom gradu Falkirk, obezbjeđujući tako poslove i pridonoseći škotskoj ekonomiji.

Kako Lothian konstantno raste i širi svoje linije i usluge u glavnom gradu Škotske, zahtjevali su od ADL vozilo što većeg kapaciteta i krenulo se u razvoj jednog takvog vozila. Rezultat je Enviro400XLB, koji je dug 13.4 metara te ima ukupan kapacitet od 131 putnika ukupno od čega je 100 sjedećih. Ovaj neprikosnoveni autobus svojim putnicima nudi udobna sjedišta, Wi-Fi, USB punjače, različito unutrašnje osvjetljenje i audio/vizuelno obavještenje o stanicama. Ovaj model je zvanično prvi za Veliku Britaniju koji će se praviti na nedavno predstavljenoj Volvo troosovinskoj B8L šasiji, koja je opremljena sa Volvo D8K Euro 6 motorom snage 350 KS.

Izvršni direktor ADL, Colin Robertson predao je prvi autobus u Lothianu početkm novembra na ceremoniji održanoj u fabrici Falkirk, uz visoke zvanice iz političkog i autobuskog sektora. Richard Hall, generalni direktor Lothiana, rekao je: “Autobusi su žila kucavica Edinburga i Lothiana, pošto se njima dnevno preveze 350.000 ljudi i integrisani su u funkcionisanje lokalne ekonomije. Oduševljeni smo što možemo sarađivati sa drugim kompanijama koje dijele našu strast za inovacijama i sa posvećenosću da se isporuče visoko kvalitetni, pouzdani i jedinstveni proizvodi za naše poslovanje u Škotskoj. Radujemo se nastavku saradnje sa ADL i Volvom i uzbuđeni smo što radimo na budućnosti prevoza putnika u našoj zemlji. “

Kolin Robertson, izvršni direktor ADL, rekao je: “Saradnja sa kupcima je u srž onoga čime se mi bavimo u ADL-u i ponosni smo što možemo da radimo sa Lothianom. Kao kompanija sa sjedištem u Škotskoj,pravljenje autobusa za Edinburg je veliki izvor ponosa za sve zaposlene u našoj fabrici u Falkirku i radujemo se daljem razvoju uspješnog odnosa sa Lothianom.”

Enviro400XLB dijeli karoseriju sa tržišnim liderom u Velikoj Britaniji, u segmentu dvospratnih autobusa, dvoosovinskim Enviro400, koji je dizajniran za potrebe britanskih i irskih prevoznika. Ovo obezbjeđuje visok stepen zajedničkih funkcija i dijelova te olakšava održavanje i popravke. Enviro500 ima drugačiju strukturu karoserije i ostaje ADL-ov troosovinski dvospratni proizvod za međunarodna tržišta.