Naslovnica Novosti Prvi Mercedes eCitaro isporučen Hamburgu

Prvi Mercedes eCitaro isporučen Hamburgu

1008
0
PODIJELI

U septembru je električni Mercedes eCitaro imao svoju svjetsku premijeru na IAA sajmu, a već se krenulo sa svježim isporukama. Prvi serijski proizveden električni Citaro je isporučen u Hochbahn AG u Hamburg. Ovo je dio posla koji podrazumijeva isporuku 20 eCitaro autobusa, o kojoj smo pisali u maju ove godine, što pokazuje da je vjera u ovaj model toliko jaka da su poslovi završeni i vozila naručena i prije zvanične premijere vozila.

Till Oberwörder, šef Daimler Buses, predao je prvi Mercedes eCitaro Henriku Falku, predsjedavajućem odbora u Hamburger Hochbahn AG, u prisustvu gradonačelnika Hamburga Dr. Petera Tschentschera. Tom prilikom Oberwörder je istakao: “Hamburger Hochbahn AG je jedan od priznatih pionira za alternativne pogonske sisteme u lokalnom javnom transportu. U proizvodnji novog eCitara smo razvili dobro osmišljen i sofisticiran koncept urbanih autobusa koji će donijeti odlučujući doprinos promociji elektromobilnosti u gradovima, a mi smo oduševljeni što smo u prilici da isporučimo prvo serijsko vozilo.”

Ova ukupna narudžba eCitaro vozila za Hamburger Hochbahn AG je ujedno i najveća pojedinačna narudžba za potpuno električne autobuse nekog njemačkog prevoznika. Prije toga Hamburger Hochbahn AG je nekoliko godina razmatrao nekoliko različitih koncepata za gradske autobuse sa električnim pogonskim sistemom. Počevši od 2020. godine Hamburger Hochbahn AG namjerava kupovati samo autobuse bez štetnih emisija. Kompanija trenutno radi sa oko 1000 autobusa na 111 linija.

Mercedes eCitaro je prvi potpuno električni gradski autobus koji je razvijen i proizveden u Njemačkoj. Tih i bez štetnih emisija na putu, predstavlja veliki korak u elektromobilnosti i održivom saobraćaju istovremeno osiguravajući zdraviju i bolju okolinu. Impresionira sa inovativnom tehnologijom, posebno sa jedinstvenim termo-upravljanjem koji je od suštinskog značaja za električne autobuse. Smanjuje potrošnju energije i zauzvrat povećava opseg.

Osim ove isporuke, vrijedi istaći da je Mercedes isporučio i prva dva Citara gradskom prevozniku BVG iz Berlina, od ukupno 950 koliko je naručeno. Ovom prilikom su isporučeni po jedan solo i zglobni autobus, a do kraja ove godine će stići još 20 vozila. Tokom iduće godine se očekuje i isporuka 15 električnih Citara ovoj kompaniji, no o tome će više biti govora u narednim mjesecima