Naslovnica Ekskluzivno Troosovinski Tourliner prinova u Smiljić company

Troosovinski Tourliner prinova u Smiljić company

2988
0
PODIJELI

Danas je u Sarajevu upriličena svečana primopredaja novog autobusa za kompaniju Smiljić company iz Banja Luke. Autobus je kupljen preko kompanije Ube Store, čiji je predstavnik Aldin Džamalija predao vozilo i ključeve gospodinu Dariju Smiljiću, direktoru Smiljić company. Novi zlatni atraktivni Tourliner će sigurno biti veoma korisno pojačanje za ostatak, uglavnom zlatnog, voznog parka.

Tourliner je putnički autobus koji sigurno zaslužuje pažnju, posebno zbog svoje štedljivosti. On je prvi model na kojem su radili zajedno stručnjaci iz MAN-a i Neoplana, nakon što je MAN preuzeo Neoplan. Predstavljen je 2003. godine i od tada traje njegova uspješna priča. Ovaj model odlično kombinuje jedinstvenu estetiku, koja je karakteristična za Neoplan, i ekonomičnost, koja je odlika MAN vozila, tako da se sa pravom može nazvati autobusom za sve prilike. Ovaj model se proizvodio u tri varijante: 12 metara dvije osovine, 13,3 metara tri osovine i 13,9 metara tri osovine. Najnovija generacija Tourliner modela predstavlja je 2016. godine i njoj je dodana i četvrta varijanta – dvoosovinac dužine 13,1 metara.

Novi Zlatko kod Smiljić company predstavlja najdužu varijantu i na prvi pogled oduzima dah. Vozilo je proizvedeno 2012. godine, ali vozila ima totalni facelift koji uključuje prednju i zadnju stranu od aktuelne generacije Tourliner. Taj novi izgled će svakako oduševiti sve putnike ove kompanije, ali i obične prolaznike koji neće moći da ne primjete ovo vozilo na ulicama. Prema zahtjevu kompanije, vozilo je ofarbano u zlatkastu boju kako bi se nastavio trend u Smiljić company, jer je ova boja dugogodišnji zaštitni znak ove kompanije.

Vozilo je opremljeno MAN D2676 LOH Euro 5/EEV motorom zapremine 12,419 ccm i snage 324 kW tj. 441 KS. U kombinaciji sa ručnim mjenjačem od šest brzina nema te prepreke koju ovo vozilo neće moći uspješno da savlada.

Atraktivan izgled s vana se nastavlja i unutra. Prvo što upada u oči jest pod u imitaciji parketa te kvalitetna Neoplan sjedišta u ljubičasto-crnoj kombinaciji. Ove stavke, baš kao i boja, su urađene po želji kompanije Smiljić. Vozačev prostor je urađen jako kvalitetno, gdje su sve bitnije funkcije vozaču na dohvat ruke, a tim dijelom dominira sada već klasični Neoplanov multifunkcionalni volan. Sjedište vozača je također prilagođeno štofu ostalih putničkih sjedišta, baš kao i suvozačko sjedište. Kada bude ptrebno da se vozač ili suvozač odmore tokom putovanja, na raspolaganju im je spavaona ispred druge osovine, koja ima telefonsku vezu sa vozačem.

U unutrašnjost se pored vozača i suvozača može udobno smjestiti 59 putnika. Njima će na raspolaganju biti prije svega ogroman prtljažni prostor, jer će vozilo raditi uglavnom vanlinijski prevoz. Međutim, tu su još Bosch audio i video sistem, sistem grijanja i klimatizacije, sjedišta sa podesivim naslonom uz opciju bočnog pomjeranja te preklopnog stolića i mrežice za lične stvari uz obavezne sigurnosne pojaseve. Također, vrijedi spomenuti da je autobus na nekoliko mjesta opremljen i sa utičnicama 220 V, što će svakako biti dodatna vrijednost ovog autobusa od koje će profitirati putnici. Vozilo je opremljeno još i sa mikrofonom za suvozača/vodiča, 12/24 V priključcima u prednjm dijelu, frižiderom u prednjem dijelu, a zbog činjenice da vozilo nema toalet, Tourliner posjeduje dodatni frižider kod drugih vrata uz obaveznu kuhinju.

Direktor Darijo Smiljić nije krio svoje zadovoljstvo novim dodatkom za flotu i za portal BHBus.ba je istakao: “Vozilo je kupljeno zbog unaprijed dogovorenog posla, a i zato što nismo imali vozilo od 59 komercijalnih sjedišta. Sa ovim vozilom smo sada u stanju ispuniti sve zahtjeve naših klijenata.”

Na naše pitanje možemo li očekivati još neke prinove u voznom parku, dobili smo odgovor da je obnova voznog parka u planu svakako, jer se uvijek ima potreba za novijim vozilima, međutim to će ovisi od stanja na tržištu i prodaje neke od već postojećih starijih vozila u floti.

Ekipa portala BHBus.ba želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom firmi Smiljić company!