Naslovnica Novosti Solaris CNG autobusi stižu u Pariz

Solaris CNG autobusi stižu u Pariz

1210
0
PODIJELI

Početkom godine, Solaris Bus & Coach S.A. je isporučio prvi pre-serijski Solaris Urbino 18 CNG francuskom javnom prevozniku Régie autonome des transport Parisiens (RATP). Ovo je bio početak ugovora koji je potpisan u martu 2016. godine između poljskog proizvođača i ovog javnog prevoznika. Ukupni budžet okvirnog sporazuma iznosio je 20 miliona eura i uključivao je isporuku do 48 vozila. RATP je nedavno potvrdio narudžbu prvog dijela sporazuma koji podrazumijeva 18 autobusa.

Moderni i ekološki Solaris Urbino 18 CNG stići će u glavni grad Francuske krajem maja i u junu iduće godine. Vrijednost ovog dijela ugovora je skoro 8 miliona eura. Između ostalog, zahvaljujući primjeni ovog ugovora, ukupan broj vozila sa pogonom na komprimovani prirodni gas u floti RATP iznosi 20%.

Zglobni Solaris autobusi će se biti pogonjeni motorima namjenjenim za rad sa CNG gorivom i automatskim mjenjačima opremljenim Eco programom. Ova konfiguracija vozila će omogućiti značajne ekološke koristi značajnim smanjenjem emisije štetnih izduvnih gasova u atmosferu. Štaviše, motorni prostor i takozvani motorni toranj dodatno će biti redizajnirani kako bi se povećala udobnost putnika, ali i da se smanji buka koju vozilo emituje spolja. Na krovu će se nalaziti pet boca za skladištenje prirodnog gasa, kapaciteta po 340 litara. Takva količina akumuliranog goriva, uzimajući u obzir rezervu koja garantuje minimalni nivo koncentracije gasa, omogućava vožnju oko 400 km na jednom punjenju. Zbog sigurnosnih razloga, punjač će biti opremljen manometrom za kontrolu pritiska u rezervoarima i sam CNG pogon će ispuniti najstrožije sigurnosne standarde.

Iskustvo firme Solaris Bus & Coach SA u izgradnji gasnih vozila datira iz 2004. godine. Od tada je kompanija isporučila skoro 1100 vozila ove vrste, a vozila se mogu vidjeti na ulicama 13 evropskih zemalja, od Švedske preko centralne i istočne Evrope pa do Francuske, Španije i Italije.

Solaris je navikao kupce da svoja vozila naručuju prema njihovim individualnim potrebama; a je slučaj i sa autobusima za RATP iz Pariza. Zglobni Urbino autobusi će biti opremljeni klima uređajem, produženom verzijom sistema za gašenje požara i transparentnim elementima koji osvjetljavaju unutrašnjost vozila. Na individualni zahtjev kupca, bit će instalirana i protiv-provalna, zatvorena vozačka kabina. Unutra će biti i detaljan sistem za nadgledanje koji se sastoji od osam kamera i 10,4-inčna monitora kojim će se pratiti vrata i prostor iza vozila. Poljski proizvođač će također instalirati informacioni sistem za putnike, koji će uključivati ​​smjerne ploče, unutrašnje LED monitore i glasovno oglašavanje stanica.

RATP-ov Solaris Urbino 18 CNG će ponuditi četiri para dvostrukih vrata instaliranih u sistemu 2 + 2 + 2 + 2. Svaka od njih će imati ugrađen sistem za brojanje putnika. Autobus će u isto vrijeme moći primiti 101 osobu, uključujući 36 sjedišta. Za osobe sa smanjenom pokretljivošću, na raspolaganju će biti kneeling funkcija i elektronska rampa kako bi se olakšao ulazak u vozilo.

Solaris Bus & Coach S.A. je prisutan u Francuskoj od 2003. godine. Od tada je isporučio preko 500 autobusa, od kojih je skoro 50 otišlo u glavni grad Pariz. Posvećen ekologiji, Pariz je početkom 2016. godine testirao i novi proizvod – električni Urbino 12, isti model koji je proglašen autobusom godine 2017. Također, 2016. godine poljska ambasada u Francuskoj nagradila je Solaris Bus & Coach S.A. nagradom za najboljeg domaćeg izvoznika.