Naslovnica Novosti Solaris dobio veliki posao za zglobne Urbino autobuse

Solaris dobio veliki posao za zglobne Urbino autobuse

889
0
PODIJELI

Solaris Bus & Coach S.A. dobio je ugovor za isporuku 88 autobusa Urbino 18 za glavni grad Latvije Rigu. To je proširenje okvirnog sporazuma zaključenog 2013. godine. Gradski prevoznik Rīgas Satiksme je na taj način iskoristio mogućnost povećanja prvobitne narudžbe. Prvih deset autobusa će se pojaviti na ulicama Rige već sljedeće godine.

Višegodišnji okvirni sporazum zaključen 2013. godine, za snabdijevanje 175 Solaris autobusa za Rigu, je na snazi od 2014. godine. Do sada je poljski proizvođač isporučio ovoj kompaniji 140 autobusa sa dizelskim motorom. Ugovor koji je nedavno potpisan obuhvata 88 autobusa i to zglobnog modela Urbino 18. Prvih 10 vozila će biti spremno 2019. godine, dok će ostatak ugovora biti realizovan do kraja 2020. godine. Ukupna vrijednost posla iznosi oko 35 miliona eura.

Svi naručeni autobusi imaju dužinu od 18 metara. Oni će imati 10,8-litarski dizel motor snage 250 kW i ispunjavaće najstrožije emisijske norme Euro 6 i biće opremljeni automatskim mjenjačem. Kapacitet autobusa će biti do 150 putnika. Pored toga, vozila će imati niz pogodnosti kako za vozače autobusa, tako i za putnike. Komfor za putovanje, čak iu najtoplijim danima, mora biti garantovan sistemom za klimatizaciju, dok će sigurnost putnika biti osigurana pomoću najsavremenijeg sistema za nadzor, koji se sastoji od 10 kamera postavljenih izvan i unutar autobusa. Putnici će moći da koriste USB priključke za punjenje mobilnih uređaja, pošto će naručeni zglobni autobusi Urbino 18 biti opremljeni ITC sistemima koji uključuju 4 kanala komunikacije – GSM, WiFi, Tetra i GPRS. Vozač će na displeju, pored prikaza standardnih poruka, biti informisan o pritisku i temperaturi u gumama, što će poboljšati sigurnost putnika.

Do sada je Solaris u Latviju isporučio ukupno 528 vozila, od kojih je 455 stiglo do Rige. Jedan od poslova koji je trenutno u toku je i isporuka deset trolejbusa sa baterijama i dodatnom rezervoarom za gorivo, kako bi vozilo moglo raditi kada bude na dijelovima linije koji nemaju priključak na struju.

Ovo nisu jedini poslovi Solarisa u baltičkim državama. Solaris radi na isporuci 150 autobusa sa dizelskim motorima u Viljnus. U toku je isporuka još 41 trolejbusa, do glavnog grada Litvanije. Štaviše, firma je nedavno potpisala ugovor o isporuci 85 trolejbusa za Kaunas tokom 2019. godine.