Naslovnica Novosti Njemački fudbalski savez i Mercedes prekidaju saradnju

Njemački fudbalski savez i Mercedes prekidaju saradnju

1084
0
PODIJELI

Posljednjeg dana ove godine partnerstvo Mercedesa i njemačkog fudbalskog saveza (DFB) prestaje. Saradnja koja je trajala 46 godina i rezultirala sa mnogo trofeja i uspjeha krajem godine, na iznenađenje svih, završava. Posljednji nastup kao generalni sponzor DFB-a Mercedes je imao na utakmici Lige nacija Njemačka – Holandija (2-2). Mercedes je izrazio zahvalnost dugogodišnjem partneru za povjerljivu saradnju.

Ostaje pitanje da li je ovaj prekid saradnje dogovoren od ranije ili se desio kao posljedica rezultatske krize koja ove godine nikako da zaobiđe reprezentaciju Njemačke. Počelo je sve sa Svjetskim prvenstvom u Rusiji, a nastavilo se u novom takmičenju Liga nacija, gdje je Njemačka zauzela zadnje mjesto u svojoj grupi.

Partnerstvo je uključivalo i autobuse O302, O303, Tourismo i Travego. Dieter Zetsche, predsjednik Upravnog odbora kompanije Daimler AG, je rekao: “Tokom našeg partnerstva dugog više desetljeća, njemački fudbal je postigao izvanredne stvari i bilo je, kao Mercedes, fantastično biti dio istih!”

Zajednička priča o uspjehu započela je 1972. godine. Njemački fudbalerisu tada počeli putovati pod okriljem “zvjezdanih” vozila i Njemačka je tada osvojila Evropsko prvenstvo. Tada je i započela ozbiljnija saradnja ova dva brenda. Saradnja je znatno proširena u sklopu Svjetskog prvenstva 1990. godine, a Mercedes je od tada postao generalni sponzor njemačke fudbalske reprezentacije.

U ovoj saradnji Svjetsko prvenstvo je osvajano čak tri puta (1974., 1990., 2014.), a ni ženska reprezentacija nije ništa slabija sa dva naslova (2003. i 2007.). Popularni Elf je osvojio i tri titule prvaka Evrope (1972., 1980. and 1996.). Međutim, različiti stavovi o aktivnostima i uslovima finansijskog okvira doveli su do toga da Mercedes i njemački fudbalski savez krenu različitim putevima od 2019. godine, pa je DFB raspisao tender za izbor novog dobavljača usluga prevoza.

Mercedes će se sada svoj fokus usredotočiti na druge discipline u vrhunskom međunarodnom sportu. Naglasak je na promociji motorsporta, golfa, konjičkih sportova, triatlona i brdskog biciklizma.