Naslovnica Novosti Irizarov trambus na ulicama Barcelone

Irizarov trambus na ulicama Barcelone

930
0
PODIJELI

Krajem novembra isporučen je prvi Irizar ie trambus gradu Barceloni. Predstavnici Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i predstavnici Irizara službeno su predstavili četiri nova zglobna električna trambus na baterije, a svečanost se održala u zgradi Foruma u Barceloni. Ovi autobusi će početi s radom od decembra na liniji H16 (zona Zona Franca – Fòrum / Campus Besòs) i pridružit će se već postojećim Irizarovim električnim autobusima u TMB koji su u radu još od 2014. godine.

Električni trambus ima domaće Irizar komponente u smislu električne vuče, elektronike, sistema za pohranu energije i komunikacije. Irizar je, u stvari, prvi proizvođač autobusa koji se u potpunosti fokusirao na električnu mobilnost tako što je napravio posebnu fabriku i postrojenje u kojem se pravi kompletan električni autobus uključujući i sve komponente. Ova Irizarova fabrika je smještena u Aduni, blizu San Sebastiana, nedaleko od sjedišta Irizara.

Posljednja generacija električnog autobusa Irizara, tj. Trambusa, prikazana je na Busworld 2017. Čini ga dizajn tramvaja, a u vozila isporučena TMB Barcelona imaju četvora vrata, kapacitet 36 sjedišta, prostor za invalidska kolica, a ukupan kapacitet vozila je 147 putnika. Osim noćnog punjena u garaži, vozilo će se dopunjavati po 4-5 minuta na smaim linijama. Ostale specifikacije, kao što su kapacitet baterije, nisu navedene.

Direktor Irizarovog odjela e-mobilnosti, Hector Olabegogeaskoetxea, izjavio je da su “veoma ponosni što možemo predstaviti ova vozila četiri godine nakon što su Irizarovi prvi električni autobusi počeli sa radom u Barceloni. Osim toga, ovo su prva Irizarova elektro vozila od 18 metara u aktivnom radu”. Irizarov odjel e-mobilnosti radi punom parom što pokazuju ugovori za isporuku 15 trambusa za Aix en Provence, u Francuskoj kao i ugovor za 21 električni autobus za kompaniju Voyages Emile Weber iz Luksemburga.