Naslovnica Novosti Električni Solaris autobusi stigli i na Baltik

Električni Solaris autobusi stigli i na Baltik

886
0
PODIJELI

Baltički grad Jūrmala u Latviji je kupio dva električna Solaris autobusa. Električni Urbino 8,9 LE s nultom emisijom biće isporučeni krajem 2019. godine. To će biti prvi električni autobusi Solarisa ne samo u Latviji, već i u svim baltičkim državama.

Vijeće primorskog odmarališta Jūrmala, zapadno od Rige, odlučilo je poduzeti prvi korak prema elektromobilnosti. Dva električna Urbino 8,9 LE autobusa nadopunit će flotu popularnog latvijskog ljetovališta u trećem kvartalu 2019. godine. Naručeni električni autobusi su vozila sa niskim ulazom ukupne dužine od 8,9 metara. Oni će biti opremljeni Solaris High Energy baterijama kapaciteta od 160 kWh koji će se lako puniti pomoću utičnog uređaja smještenog s desne strane autobusa iza zadnje osovine.

Autobusi bit će opremljeni standardnim rješenjima koja povećavaju udobnost i sigurnost vozača i putnika, a to su klima uređaj, alkolok, grijani retrovizori, kamere koje nadziru putnički prostor i autobus s vana, kao i dugme za vanredne situacije u vozačevoj kabini koje će omogućiti vozaču da u slučaju bilo kakvih incidenata unutar vozila, pošalje signal za hitnu uzbunu. Solaris će biti opremljen i sistemom za informisanje putnika, a putnici će tokom putovanja imati priliku puniti svoje pametne uređaje na jednom od tri USB priključka ugrađena u vozilo.

Pod u ovim malim električnim Urbino autobusima će biti u imitaciji drveta, što će dodatno naglasiti ekološku prirodu autobusa. Tkanina presvlake koja se koristi na udobnim sjedištima odgovarat će interijeru i imat će izvezen novi logotip grada Jūrmale, koji predstavlja potpuno obnovljeni vizualni identitet grada. Inače, Solaris je u ovom gradu imao promociju elektro vozila u ljeto 2017. godine, kada je grad odlučio testirati 12-metarsku verziju električnog Urbina. Ovo iskustvo omogućilo je klijentu da identificira zahtjeve i da odredi određenu opremu.

Baltičke države predstavljaju značajno izvozno tržište za Solaris, koji je trenutno u poslu isporuke 175 autobusa gradu Riga. Osim ovog, vrijedni su i poslovi za 150 autobusa i 41 trolejbus za Viljnus te 85 trolejbusa za Kaunas.