Naslovnica Novosti Prva narudžba za novu električnu VDL Citeu SLE došla iz Finske

Prva narudžba za novu električnu VDL Citeu SLE došla iz Finske

772
0
PODIJELI

Jesenas je VDL Bus & Coach proširio svoju ponudu električnog modela Citea sa dodatnim varijantama. Finski prevoznik Tammelundin Liikenne Oy je prvi kupac koji je poslao narudžbu za dvije nove VDL Citee SLE-129 Electric. Autobusi će biti isporičenu u augustu iduće godine i radiće na linijama 90 i 96 u regiji Vuosaari u Helsinkiju te će tako postojeći dizelski autobusi na toj liniji biti zamjeneni električnim. U noćnim terminima, autobusi će voziti do Glavne stanice u Helsinkiju.

“Ulaganje u javni prevoz koji je održiv igra važnu ulogu u prelazu na zdraviji životni okoliš. Kao javni prevoznik vjerujemo da je važno da uzmemo svoj dio u pravljenju Helsinkija održivim i zdravijim gradom. Ponosnim nas čini podatak da smo prvi javni prevoznik u Finskoj  koji električne autobuse kupuje na komercijalnoj osnovi i to u saradnji sa VDL Bus & Coachom”, rekao je Launo Elers, direktor Tammelundin Liikenne Oy.

“Ovom prvom narudžbom za Citeu SLE-129 Electric, Tammelundin Liikenne pokazuje svoje povjerenje u VDL Bus & Coach kao tranzicijskog partnera i vodećeg brenda na tržištu električnog javnog prevoza. Ponosni smo što uz već postojeće 22 VDL Citee LLE koje su u radu isporučujemo i prve VDL Citee SLE Electric i nadamo se budućoj saradnji kako bismo poboljšali održivost Helsinkija”, rekao je Henrik Mikkola, Direktor VDL Bus & Coach Finland Oy.

Citea Electric, napravljena kao vozilo sa niskim ulazom dužine 12,9 metara, ima konfiguraciju 40+3 sjedišta i veliki putnički kapacitet od otprilike 80 putnika te je veoma pogodan za finsko tržište. Citee SLE-129 Electric za Tammelundin Liikenne biće opremljene novim baterijama od 216 kWh. Tokom dana autobusi će se koristiti za kratke udaljenosti od dva i pet kilometara te će se puniti na stanici u Vuosaari. Navečer će autobusi obavljati linije prema Helsinkiju dužine 17 i 19 kilometara i punit se u Helsinkiju. Autobusi se nadopunjuju tokom rada pomoću krovnog pantograma s kapacitetom prenosa snage 300 kW. Kada vozila budu u garažama, puniće se sporim punjačima od 50 kW pomoću CCS utikača u remizi. Generalno, dvije VDL Citee SLE-129 Electric za Tammelundin Liikenne biće u pogonu 22 sata dnevno.

Tammelundin Liikenne Oy posluje kao javno prevozno preduzeće u Helsinkiju. Ova porodična kompanija je aktivna u sektoru javnog prevoza od 1946. godine. Kompanijom trenutno upravljaju dvije generacije. S ukupno oko 40 autobusa kompanija pruža regionalni prevoz u Helsinkiju za PTA HSL.