Naslovnica Novosti GVB Amsterdam naručio 31 električnu VDL Citeu

GVB Amsterdam naručio 31 električnu VDL Citeu

818
0
PODIJELI

Sredinom decembra su amsterdamska kompanija za javni prevoz GVB i VDL Bus & Coach potpisali ugovor za isporuku 31 električnog Citea autobusa, sa mogućnošću za 69 dodatnih vozila. VDL Bus & Coach je također odgovoran za implementaciju infrastrukture za punjenje. Ova vozila će se koristiti za gradski prevoz u Amsterdamu. Projekat je realizovan kroz blisku saradnju između Transportnog regiona Amsterdam, kao davaoca koncesije, Općine Amsterdam, GVB i VDL Bus & Coach.

Predsjednik odbora VDL Grupe, Willem van der Leegte je izjavio: “Veoma smo ponosni što ćemo kroz isporuku naših električnih autobusa za javni prevoz doprinijeti daljem smanjenju CO2 u gradu, a time i čistijem Amsterdamu. Ambicije GVB-a za pružanje električnih usluga su savršeno usklađene sa zahtjevima VDL-a da značajno doprinose elektrifikaciji autobuskog saobraćaja u Holandiji. Naravno, posebno je prijatno snabdijevanje električnim autobusima našeg glavnog grada. Ova obnovljena saradnja sa GVB simbolizuje međusobno povjerenje između naših organizacija.”

Alexandra van Huffelen, generalni direktor GVB, rekla je: “Ovo je prvi korak ka postizanju održivosti našeg voznog parka. Ponosna sam što će naših prvih 31 električnih autobusa doći upravo iz VDL-a. Kao operater u gradskom saobraćaju, ovaj korak znači da doprinosimo čistijim vazduhu u Amsterdamu i smanjenju sopstvenih emisija CO2. U narednim godinama zamijenićemo čitavu flotu, oko 200 vozila, sa autobusima bez izduvnih emisija koje možemo koristiti za udobno i čisto transportovanje naših putnika.”

Od 2020. godine električne Citee će biti u funkciji na linijama 15, 22 i 36 i oni će zamijeniti dio trenutne dizelske flote. Serija 31 električnog autobusa sastoji se od devet Citea SLF-120 Electric i 22 zglobne Citee SLFA-180 Electric. Oba tipa vozila imaju sličan dizajn i zadovoljavaju zahteve GVB-a za efikasnu vožnju autobusom u centru grada.

Električne Citee za GVB biće opremljene krovnim pantografom i  baterijom najnovije tehnologije. Operativna dostupnost električnih autobusa maksimizirana je putem optimizovanog koncepta brzog punjenja. Zglobna vozila, Cite SLFA-180, biće opremljena sa sistemom od 288 kWh, a Citee SLF-120 će dobiti bateriju od 216 kWh. Autobusi će se puniti na kraju linije sa sedam brzih punjača na stanici Sloterdijk. Tokom noći baterije će biti potpuno napunjene sa 31 sporim punjačem na lokaciji GVB-a Garage West.

GVB već ima dizelsku verziju Citea Low Floor koja svakodnevno radi. Ovaj niskopodni autobus idealan je za upotrebu u velikim gradovima sa velikim brojem putnika, kao što je Amsterdam. Zglobna Citea Electric za GVB imat će 47 mjesta, a 12-metarska Cite 31 sjedište. Klimatski sistem je opremljen toplotnom pumpom. Ova savremena tehnologija klimatske kontrole osigurava visok nivo udobnosti putnika. Autobusi imaju platformu koja omogućava bliže praćenje kapaciteta i efikasnosti baterije sakupljanjem i prenošenjem relevantnih, operativnih podataka centrali.

GVB je kompanija za javni prevoz u Amsterdamu. Svakog dana oko 843.000 ljudi koristi usluge ove kompanije u metrou, tramvajem i autobusom kao i na trajektima. Cilj GVB-a je bezbjedno i ugodno putovanje na vrijeme i po planu. Polazna tačka je da se putnik treba osjećati ugodno, informisano i cijenjeno. GVB koristi svoja iskustva da bude potpuni partner mobilnosti za grad i region. Zajedno sa različitim stranama, GVB kontinuirano radi na pružanju pristupačne i održive mreže javnog prevoza.