Naslovnica Novosti Yutong započeo eru zelenog prevoza na Islandu

Yutong započeo eru zelenog prevoza na Islandu

844
0
PODIJELI

Krajem novembra ceremonija primopredaje 14 Yutong električnih autobusa održana je u Koncertnom i konferencijskom centru Harpa u Reykjaviku na Islandu. Isporučeni autobusi su prvi potpuno električni autobusi na Islandu, a Yutong je postao prvi proizvođač koji je uvezao električni autobus u ovu zemlju.

Na ceremoniji je prisustvovao veliki broj specijalnih gostiju, među kojima su Sigurður Ingi Jóhannsson, islandski ministar saobraćaja, Jin Zhijian, ambasador kineske vlade na Islandu, Björg Fenger, predsjedavajući odbora islandskog kapitala za javni prijevoz, Össur Skarphéðinsson, bivši ministar vanjskih poslova Islanda, kao i predstavnici ministarstava, gradonačelnici i poslanici lokalnih vlasti, predstavnici organa za saobraćaj i Klimatskog savjeta.

“Ovo je prekretnica naših napora u dekarbonizaciji transportne industrije”, rekao je islandski ministar saobraćaja na ceremoniji. “Klimatske promjene i zaštita životne sredine postali su važna oblast saradnje između Kine i Islanda, a lansiranje Yutong električnih autobusa nesumnjivo je čvrst potez prema tome”, rekao je ambasador Kine na Islandu.

Isporučeni su električni Yutong E12 modeli koji su razvijeni za evropsko tržište i oni će služiti sistemu javnog prevoza u Reykjaviku, glavnom gradu Islanda. Rad ovih vozila će promovisati razvoj Islandske energetske uštede i smanjenja emisije, što ukazuje na to da novi energetski autobusi iz Kine imaju dobru prilagodljivost različitim ekstremnim klimatskim uslovima, uključujući izuzetno hladnu klimu u nordijskom području.

Ovo nije prvi put da je Yutong isporučio autobuse na islandsko tržište. Sada već davne 2008. godine, u ovu zemlju je stigla prva serija dizelskih autobusa Yutong, zamenjivši zastarjele dizelske autobuse proizvedene od strane lokalnih kompanija. Nakon višegodišnjeg rada, vrhunski kvalitet i performanse Yutong autobusa su prepoznali i islandski kupci. Danas, nakon jedne decenije, Island je još jednom izabrao Yutong.

Vrijedi istaći da je u martu ove godine električni Yutong E12 autobus bio na testovima na Islandu. Za skoro devet mjeseci rada, vozilo je dobilo visoke ocjene od lokalnog prevoza koji je testirao vozilo, prije svega za visok opseg vožnje i niskoj potrošnji energije u okruženju rada na niskim temperaturama.

Do sada je Yutong isporučio preko 7000 autobusa širom Evrope, uključujući Francusku, Veliku Britaniju, Španiju, Norvešku, Bugarsku, Rumuniju, Slovačku, Rusiju i tako dalje. U pogledu promocije novih energetskih autobusa, Yutong je takođe pokazao nevjerovatno prisustvo i izdržljivost.

Tokom 2017. godine, Yutong je u Francusku prodao 44 potpuno električna međugradska autobusa i postao glavni uvoznik novih energetskih autobusa u toj zemlji. Krajem oktobra 2018. godine u Bugarsku isporučeno je 20 jedinica Yutong električnih autobusa, čime je označen početak rada električnih autobusa u Bugarskoj. U novembru 2018. godine, u znak obilježavanja 100-godišnjice završetka Prvog svjetskog rata održanog u Parizu, električni autobusi Yutong bili su ekskluzivni autobusi koji su vozili lidere iz preko 60 zemalja. Osim evropskog tržišta, vrijedi spomenuti i isporuku 100 električnih autobusa u Čile, što predstavlja najveću pojedinačnu narudžbu električnih autobusa u Latinskoj Americi.