Naslovnica Novosti Prvi BYD električni autobus stigao i u Mađarsku

Prvi BYD električni autobus stigao i u Mađarsku

853
0
PODIJELI

BYD je isporučio svoj prvi električni autobus na mađarskom tržištu. Prošle sedmice u Salgótarjánu je održana zvanična ceremonija isporuke ebusa od 12 metara za ovaj sjeverni mađarski grad. Svečanosti su prisustvovali i govorili Gyula Pomázi, zamjenik državnog sekretara Mađarske i Zsolt Fekete, gradonačelnik Salgótarjána.

Prva mađarska narudžba je još jedna prekretnica za BYD ove godine, nakon što je potvrdio posao za svoje ebuse na dva nova evropska tržišta: Portugal i Danska. BYD je do sada potvrdio prodaju preko 600 ebusa u dvanaest evropskih zemalja i ojačao svoju poziciju kao broj jedan dobavljač električnih autobusa u Evropi. Autobus za Salgótarján je napravljen u fabrici koja se nalazi u mjesto Komarom u Mađarskoj i to je bila prva BYD fabrika električnih vozila u Evropi. Ova fabrika radi od aprila 2017. godine i već je isporučila autobuse za Holandiju i Švedsku, a sada proizvodi aerodromske autobuse za aerdrom u Briselu. Također, fabrika je već započela proizvodnju šasija električnih autobusa za kupce u Velikoj Britaniji.

Gyula Pomázi, zamjenica državnog sekretara Mađarska: “Brzi, sigurni i pogodni saobraćajni sistemi značajno doprinose podizanju životnog standarda. Iz tog razloga, jedan od naših glavnih ciljeva u javnom saobraćaju je povećanje trenutnog broja putnika tako što ćemo javni prevoz napraviti privlačnijim, pružajući udobnost i sigurnost sa vozilima bez štetnih emisija. Jedan od ključnih ciljeva nove autobuske strategije Ministarstva je postizanje uslova za zamjenu starijih flota, kako bi se obezbjedilo manje zagađenje vazduha, što se najlakše postiže kupovinom novih vozila.”

Isbrand Ho, generalni direktor kompanije BYD Europe: “Veoma smo zadovoljni što smo došli na mađarsko tržište, a posebno u grad Salgótarján. To je prvi mađarski grad koji će iskusiti naš već dokazan i pouzdan BYD autobus. Radujemo se što ćemo pomoći da Mađarska postane “zelena” i da igra veću ulogu u povećanju doprinosa za poboljšanje kvaliteta vazduha na gradskim ulicama. Od ovih vozila neće samo ljudi danas imati koristi, već i naša djeca i generacije koje dolaze. Radujemo se uspješnoj saradnji.”