Naslovnica Novosti Solaris isporučuje električne autobuse i za Minhen

Solaris isporučuje električne autobuse i za Minhen

1175
0
PODIJELI

Nakon što je dobio poslove za isporuku električnih autobusa za Berlin i Hamburg, Solaris je potpisao ugovor za proizvodnju i isporuku tri električna Solaris Urbino 12 autobusa za Minhen. Ovo će biti prvi električni autobusi koje je kupila neka privatna kompanija u Njemačkoj, a radi se o kompaniji Josef Ettenhuber GmbH. Ova kompanije je također prvi kupac Solaris Urbino 12 autobusa u trenutne generacije, a od ranije imaju iskustva i sa Solarisovim hibridnim autobusima.

Vozila će biti opremljena sa 240 kWh Solaris High Energy baterijama, koje će se puniti putem priključne veze. Pored standardnog priključka punjača na desnoj strani iznad prvog točka, na poseban zahtjev njemačkog prevoznika, priključak za punjač je instaliran na desnu stranu i iznad zadnjeg točka. Pogon će biti obezbjeđen električnim osovinama sa integriranim elektromotorima.

Autobusi koji nemaju štetne emisije za operatera u Minhenu će sadržati novi dizajn koji karakteriše zaobljeni vjetrobran i novi sistem prednjeg osvjetljenja zasnovan na LED tehnologiji. Novina će biti i novi farovi koji će sada imati tri sijalice.

U svakom autobusu će biti 33 sjedišta, a 12 će ih biti dostupno na niskopodnom dijelu vozila. Vozila će imati ukupni kapacitet do 71 putnika. Udobnost električnih  Solaris autobusa će biti osigurana zahvaljujući klima uređaju i informacionom sistemu za putnike. USB utičnice će omogućiti punjenje mobilnih uređaja tokom putovanja, a dostupan će biti i pristup Wi-Fi mreži. Da bi se povećala sigurnost putnika, vozila će biti opremljena sistemom za spriječavanje sudara – Mobileye – koji upozorava vozača o neplaniranom i nekontrolisanom odstupanju sa saobraćajne trake uz korištenje vizuelnih i zvučnih signala.