Naslovnica Ekskluzivno BHBus Patrola: Sa Kondorom u Beograd

BHBus Patrola: Sa Kondorom u Beograd

1976
0
PODIJELI

Prošle sedmice je ekipa portala BHBus.ba imala priliku da sa kompanijom Kondor otputuje za Beograd i iskoristi priliku da se iz prve ruke uvjeri kakvu uslugu spomenuta kompanija ima na liniji za Beograd.

Sjedište kompanije Kondor je u Istočnom Sarajevu i bavi se međunarodnim prevozom već skoro 20 godina. Saobraća na dvije međunarodne linije, Istočno Sarajevo – Beograd i Istočno Sarajevo – Niš te obavlja vanredne vožnje po potrebi. Svaki autobus kompanije Kondor ocjenjen je najvišim ocjenama za kvalitet i udobnost, o čemu govore mnogobrojni zadovoljni putnici. Kompanija se trudi svake godine ulagati u opremu i vozni park, jer osluškuje potrebe putnika i njihove sugestije.

Ono po čemu je Kondor skoro od početka prepoznatljiv je vozni park kojim dominiraju VIP autobusi u pravom smislu te riječi. Vozni park trenutno čini pet MAN autobusa i to tri model Lion's Coach R07, od čega je jedan u Supreme varijanti drugi klasični VIP, te dva modela Lion's Star, oba VIP varijante po jedan dvo i jedan troosovinac. Mala, ali odabrana ekipa o kojoj se vozači i ostalo osoblje fantastično brine, na veliko zadovoljstvo svih putnika. Osim “MANekena”, tu se nalazi i jedan Mercedes Sprinter.

Upravo smo sa Sprinterom i otišli za Beograd. Iskreno, autor članka je bio malo razočaran, jer je očekivao barem neki od VIP autobusa, ali smo ipak po izlasku u Beogradu ostali pozitivno iznenađeni performansama Sprintera. Polazak je bio planiran za 11 sati i na put se krenulo tačno u minut.

Sprinter je kupljen nov i star je oko godinu dana te na satu ima manje od 18.000 kilometara. Opremljen je Euro 6 motorom snage 160 KS u kombinaciji sa ručnim mjenjačem. Unutrašnjost je urađena u nešto luksuznijoj varijanti i ima mjesta za 19 putnika. Sa stanice u Lukavici je krenulo oko 14 putnika i sa -6 stepeni. Temperatura se u vozilu jako brzo podigla pa je putovanje bilo jako ugodno.

Iako smo očekivali prilično skučen prostor, bili smo iznenađeni kako je unutrašnji prostor iskorišten tako da je bilo jako ugodno putovati preko 320 kilometara u jednom pravcu. Jedina zamjerka unutrašnjosti su police za prtljag koje su prilično niske pa nisu nešto posebno iskoristive, ali su taj nedostatak kompenzovali sa produženim prtljagom pozadi koji ima odličan kapacitet. Vožnja, iako u teškim uslovima zbog poledice i slabo očišćenih cesta, uz povremene pauze radi ispunjavanja reda vožnje, protekla je ugodno, udobno i sigurno pa smo u Beograd stigli prema predviđenom vremenu. Na kraju krajeva, ipak je slogan kompanije Kondor – Putujte s nama brzo, sigurno i udobno, što je sasvim opravdano iz našeg iskustva.

Naša ekipa je iskoristila par dana koje je provela u istraživanju i obilasku Beograda. Beograd je glavni i najveći grad Republike Srbije, pa je samim tim i centar turizma. U zimskim mjescima, zbog uslova i temperratura, obilazak znamenitosti je nešto sporiji i teži, ali se svakako isplati posjetiti ZOO vrt, pa od Beogradske tvrđave i Kalemegdana prošetati ulicom Kneza Mihaila do Trga Republike, koji je trenutno pod rekonstrukcijom.

Također, ima tu još puno toga da se obiđe, a sve se može relativno lako isplanirati zahvaljujući gustoj mreži gradskog saobraćaja (autobus, trolejbus i tramvaj). Pošto je vrijeme praznika, svakako vrijedi posjetiti i festival Beogradska zima te šoping centre koji imaju velika praznička sniženja. Ne treba zaboraviti ni splavove te veliku kulinarsku ponudu Beograda.

U povratku nismo očekivali veliku gužvu, pošto smo se vraćali u subotu, nadajući se da će velika gužva biti na poslaku u petak. Odabrali smo i večernji polazak u 22.30 iz Beograda, ali su nas već prije 22 sata na peronu broj 9 dočekao poveći broj putnika. Sve u svemu, iz Beograda nas je krenulo preko 35. Vozačka posada je, uprkos kiši i ometanjima drugih putnika i autobusa na susjednim peronima, veoma brzo obavila ukrcaj i organizaciju kako prtljage tako i samih putnika. Ponovo, krenulo se tačno u minut.

U povratku smo se također osjećali veoma ugodno i udobno pa je put, uprkos velikoj kiši tekao bez problema. Formalnosti na granici su također obavljene veoma brzo i ušli smo u BiH te krenuli prema konačnoj destinaciji. Na predjelu od Vlasenice do Sokoca smo naišli na velike dijelove sa maglom čime je vidljivost smanjena na minimum. Dodatni problem su pravile i slabo očišćene ceste kao i voda po cesti koja se usljed velikog minusa pretvorila u led na cesti. Ipak, vozačka posada je u velikom stilu prevazišle sve probleme pa smo na stanici u Lukavici bili ponovo prema planiranom vremenu, bez ikakvog ugrožavanja sigurnosti putnika ili drugih učesnika u saobraćaju.

Sve u svemu, veoma smo zadovoljni kvalitetom viđenih vozila, vozačkim posadama i uslugom komapnije Kondor na liniji za Beograd, te ih vrlo rado preporučujemo svima koji planiraju na put za Beograd.

Napominjemo da Kondor za Beograd vozi svaki dan u tri termina: 11:00, 15:00 i u 22:00 iz Lukavice, dok se iz Beograda vraća također u tri termina dnevno: 6:15, 10:00 i 22:30, a poslasci su sa Beogradske autobuske stanice. Iskoristite i akcijsku cijenu karte, koja u jednom pravcu iznosi 34, a povratna 59 KM te provedite par nezaboravnih dana u Beogradu!