Naslovnica Novosti Poznanj dobija flotu električnih autobusa

Poznanj dobija flotu električnih autobusa

899
0
PODIJELI

Gradski prevoznik u poljskom gradu Poznanju, MPK, i Solaris Bus & Coach S.A. potpisali su ugovor za isporuku 21 elektro-autobusa, od čega je 15 zglobnih i 6 solo vozila. U skladu sa sporazumom, kompletan posao će biti završen do kraja februara 2020. godine. Ukupna vrijednost ugovora je preko preko 16 miliona eura. Ekološki prihvatljivi autobusi izabrani od strane poznanjskog prevoznika biće opremljeni Solaris High Power baterijama, koje će imati sistem brzog punjenja zahvaljujući krovnom pantografu. Međutim, interesantno je da će modeli isporučeni za Poznanj imati priključne utičnice za punjenje sa obje strane autobusa, što će olakšati punjenje nekoliko vozila istovremeno.

Urbino električni autobusi koji se biti isporučenu Poznanju moći ćese puniti na tri lokacije u gradu. Poznanjski MPK također je odlučio opremiti autobusku remizu za punjenje vozila preko noći. Biće instalirani punjači koji istovremeno mogu da pune preko 20 električnih autobusa. Dizajn autobusa biti opremljen ekološkim LED osvjetljenjem unutar i izvan vozila.

Putnici će također uživati u nizu pogodnosti tokom putovanja ovim vozilima. USB priključci i STOP signali urađeni u Brajevom pismu za slijepe i slabovidne osobe su samo neke od tih pogodnosti. Novi električno Solaris autobusi će biti prilagođeni i  potrebama osoba sa invaliditetom i putnika koji putuju sa dječijim kolicima. Za još veću udobnost putovanja, putnički odjeljak će biti klimatiziran i opremljen informacijskim sistemom za putnike. Sigurnost u Urbino Electric autobusima biće osigurana putem CCTV sistema. Još jedna karakteristika dizajnirana za MPK je sistem za brojanje putnika. Urbino autobusi na električni pogon su potpuno bez emisije i zasnivaju se na efikasnoj električnoj osovini sa dva integrisana motora i imaju tih rad. Za ekstremno hladno vrijeme, električni sistem grijanja će biti podržan pomoćnim sistemom grijanjem.

Do sada je Solaris isporučio više od 100 električnih autobusa kupcima u Poljskoj, a još oko 90 novih autobusa je naručeno. Osim Poznanja, ovakve autobuse su naručili još i Varšava, Jaworzno i Krakov. Ovo pokazuje da se broj poljskih gradova koji se odlučio za elektromobilnost povećava rapidno. Kvalitet vazduha u poljskim gradovima pretvorio se u jedan od glavnih izazova sa kojima se sada suočavaju savremene metropole. Tihi i ekološki Solaris električni autobusi sigurno će povećati udobnost putovanja kroz Poznanj, ali će omogućiti i stanovnicima grada da udišu čistiji vazduh.