Naslovnica Novosti Scania isporučila 741 autobus u Bogotu

Scania isporučila 741 autobus u Bogotu

1252
0
PODIJELI

U novembru, TransMilenio u Bogoti, odabrao je Scaniju za isporuku 481 Scania autobusa sa Euro 6 motorima, koji predstavljaju najčišći i najtiši autobus na tržištu. U kontinuiranom obnavljanju gradskog sistema brzog autobuskog prevoza (BRT – Bus Rapid Transit), Scania je više odabrana za snabdijevanje dodatnih autobusa što u konačnici čini isporučen 741 autobus.

Bogota zamjenjuje svoje Euro 2 i Euro 3 autobuse najnovijom tehnologijom niskih emisija. Scania Euro 6 autobusi predstavljaju veliki skok u tehnologiji u poređenju sa ovim autobusima starije generacije, ali i u odnosu na novije Euro 5 standarde emisije. Sa novim Scania autobusima, emisije ugljika će biti i do 20 posto niže, dok će emisije čestica biti dva do tri puta niže.

Mreža autobusa, prvobitno osnovana početkom devedesetih, obuhvata 12 linija ukupne dužine 112 kilometara, sa 1,7 miliona prevezenih putnika svakog dana.

Od ovog broja, njih 260 biće dvozglobni Scania F340 HA 8×2 autobusi sa motorima snage 340 KS i kapacitetom za 250 putnika. Svi autobusi će biti napravljeni od strane kolumbijskog karoseriste Superpolo, a Scania će biti odgovorna za pružanje usluga održavanja autobusa. Od 2015. godine, 227 Scania autobusa sa Euro 6 motorima rade u kolumbijskom gradu Cartagena.

Sistemi brzog autobuskog prevoza (BRT) poboljšavaju kapacitet i pouzdanost u poređenju sa konvencionalnim autobuskim operacijama. BRT sistemi imaju poseban prostor i trake koji koriste samo autobusi, a koji osiguravaju da autobusi nikada ne kasne zbog zagušenja saobraćaja. Putnici plaćaju kartu na stanici, a ne u autobusu. BRT sistemi postoje u više od 160 gradova širom svijeta, od kojih se većina nalazi u Latinskoj Americi.