Naslovnica Novosti Duće tours i Neoplan: Sretna priča koja traje

Duće tours i Neoplan: Sretna priča koja traje

2186
0
PODIJELI

Kompanija Duće tours iz istoimenog mjesta je sa radom počela 2002. godine, kada je gospodin Boško Vojnović registrovao obrt i krenuo prve vožnje sa dva Sanos S415 autobusa. Od tada kompanija neprestano radi, širi opseg rada i broj vožnji te kontinuirano radi i na proširenju i obnovi voznog parka. Danas u ovoj porodičnoj kompaniji radi i druga generacija koju predvode sinovi Josip i Filip.

Razlog kontaktiranja kompanije Duće tours je kupovina novog autobusa za vozni park, tačnije drugog Neoplan Citylinera N1216. Gospodin Josip Vojnović nam je ukratko rekao: “Nakon Sanosa, s kojim smo krenuli da radimo, kupili smo i prve Neoplane. Sa njima smo itekako zadovoljni, a lakše je održavati vozni park kada su autobusi isti ili slični. Na kraju krajeva, što se tiče vanrednih vožnjih Neoplan je ipak sami vrh što se tiče estetike i izgleda, a svako voli lijep i dobar autobus. Naš vozni park trenutno čini pet Neoplana te po jedan Mercedes Sprinter i Renault Master”.

Na pitanje zašto opet Cityliner u narančasto-bijelog kombinaciji, gospodin Josip je nastavio: “Nakon izuzetno dobrog iskustva sa modelom N116, 2012. godine nabavljen je i noviji model N1116, a 2016. je nabavljen i prvi Cityliner trenutne generacije N1216 HD. kupljen je od njemačke kompanije Efinger, koji ima karakterističnu šemu bojanja svojih vozila. A i mi smo željeli jedno vozilo koje će odskakati od ostalih ovakvih u Hrvatskoj”.

Pošto je prvi autobus bio u odličnom stanju kada su ga kupili te dobri rezultati u daljoj eksploataciji doveli su do nove saradnje ove dvije kompanije. Također, ostavljena je mogućnost da nakon tri godine stigne i treći autobus u Duće tours iz Efingera. “Održavanje i garažiranje vozila kod Efingera je na vrhuncu, a naš opis posla i potrebe ne zahtijevaju baš nove autobuse i smatramo kad su autobusi u istoj boji dižu rejting i ugled firme te idemo u tom pravcu. Zadovoljni smo rezultatima u 2018. godini i u idućoj je nadamo da će rezultati biti još bolji” – završio je Josip Vojnović.

Kako smo već spomenuli, novopridošli autobus je u istoj šemi bojanja kao i prethodni Cityliner. Autobus je proizveden 2012. godine i radi se o standardnoj dvoosovinskog verziji dugoj 12,24 metra. Opremljen je MANovim Euro 6 motorom snage 440 KS u kombinaciji sa MAN TipMatic automatskim mjenjačem sa 12 brzina i Easy start sistemom. Pošto se radi o perjanici Neoplanove ponude svi detalji kao i oprema moraju biti vrhunski. To se odnosi i na sigurnosne sisteme kao što su EBS, ESP, retarder, MCS i BAS, koji će učiniti svaku vožnju sigurnom i udobnom. Pošto kompanija Duće tours uglavnom radi turizam vrijedi spomenuti da vozilo ima pozamašan prtljažni kapacitet koji ide do 12,2 metara kubnih.

U unutrašnjost se osim vozača i suvozača može smjestiti 49 putnika. Unutrašnjost je urađena u smeđoj nijansi, a pod je također napravljen u imitaciji smeđeg parketa. Sjedišta su u luksuznoj varijanti Kiel Avance sa kožnim duplim bočnim naslonima i naslonom za glavu te Neoplan logom. Sva sjedišta imaju sklopivi rukonaslon, mrežice za lične stvari, stoliće kao i naslone za noge. Sigurnosni pojasevi su obavezna oprema kao i uslužni set sa zvučnikom i rasvjetom iznad svakog reda sjedišta. Ono što još vrijedi istaći su utičnice od 220 V. Vozilo je opremjeno i sa Bosch audio-video sistemom te navigacijom, 2 monitora, kuhinjom, toaletom te frižiderom. S obzirom da je vozilo stiglo sa 490.000 kilometara i da je u skoro perfektnom vizeuelno-tehničkom stanju, sigurni smo da se pred njim nalazi još mnogo mnogo kilometara.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Duće tours želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!