Naslovnica Novosti U Salzburg stižu Hess trolejbusi

U Salzburg stižu Hess trolejbusi

1269
0
PODIJELI

Švicarska kompanija Hess pobjedila je na trolejbuskom tenderu koji je izdao Salzburg, koji ima jednu od najvećih trolejbuskih flota u zapadnoj Evropi. Okvirni ugovor podrazumijeva isporuku do 50 vozila, od kojih je 15 trolejbusa od 18 metara i koji će biti isporučeni sljedeće godine. Sporazum uključuje i trolejbuse od 24 metra.

U prvoj godini, okvirni sporazum koji je dodijeljen Hessu uključuje 15 vozila “lighTram19”, od kojih je svaki dugačak 18,7 metara, za investiciju od oko 16 miliona eura. Prema Hessovom saopštenju za štampu, 15 vozila su opremljena tehnologijom dinamičkog punjenja, koja omogućava djelimično punjenje preko pantografa smještenog na krovu vozila. U narednih pet godina, okvirni sporazum predviđa isporuku još 35 vozila, uključujući dvozglobne trolejbuse tipa “lighTram25” dužine 24,7 metara i kapaciteta od 220 putnika. Salzburg također ima i veliki broj trolejbusa poljskog proizvođača Solarisa i njegov model Trollino.

Kako su poručili iz Hessa, inovativni sistem upravljanja energijom dozvoljava izgradnju lakših vozila, a time i prevoz više putnika nego prethodna generacija trolejbusa. Pored toga, trolejbusi nove generacije koje će Hess isporučiti Salzburgu troše manje energije od konvencionalnih trolejbusa, što je rezultat u skladu sa energetskom strategijom Švicarske konfederacije i Evropske unije. Danas, Hess Grupa zapošljava oko 450 ljudi (uključujući oko 40 pripravnika) u svom sjedištu u Bellachu i njegovim različitim podružnicama.