Naslovnica Novosti Rafako Ebus – prvi autobus sa baterijama u šasiji

Rafako Ebus – prvi autobus sa baterijama u šasiji

1021
0
PODIJELI

Poljska kompanija Rafako, sa sjedištem u mjestu Racibórz, 150 kilometara zapadno od Krakowa, predstavila je prototip svog prvog autobusa, sa kojim ima ozbiljne namjere. Naime, ovaj električno pokretan autobus se može pohvaliti jedinstvenom konstrukcijom, jer je baterijski blok smješten u šasiju, za razliku od većine električnih autobusa kod kojih su baterije smještene ili straga, ili u krovnu konstrukciju. Prema navodima iz Rafka, ovakva pozicija baterije omogućuje veću stabilnost za 20%, jer je težište niže, a i visina autobusa je manja, pa je na primjer Mercedes eCitaro visok 3,4 m a Rafko Ebus 3,2 m.

Također, ovaj autobus ima zanimljivo riješenu karoseriju, čiju osnovu čine perforirani čelični elementi i paneli od poliesterskog laminata, pa je takva karoserija trajna i lagana. U Rafaku tvde da je takva konstrukcija karoserije lakša od uobičajene za 10%, što se odražava na putnički kapacitet i doseg.

Za pogon ovog 8,4 metra dugačkog autobusa se koristi centralno smješten sinhromotor sa permanentnim magnetima snage 140 kW. Rafako planira proizvodnju dvije verzije električnog autobusa: prigradski autobus sa NMC baterijama kapaciteta 144 kWH i školski autobus sa LTO materijama kapaciteta 61 kWh, koje se brzim punjenjem mogu dopuniti do 90% kapaciteta u vremenu od svega 15 minuta.

izvor:kamioni.ba