Naslovnica Novosti Ekološki autobusi stižu u Katovice

Ekološki autobusi stižu u Katovice

911
0
PODIJELI

Predstavnici kompanije Solaris Bus & Coach S.A. potpisali su ugovor o isporuci 25 niskopodnih gradskih autobusa sa Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej (PKM), lokalnim prevoznikom u Katovicama. Poljski proizvođač ima 330 dana za isporuku, što znači da će prvi autobusi stići u decembru 2019. godine. Ukupna vrijednost potpisanog ugovora je oko 5,4 miliona eura.

Autobusi koje je naručio PKM Katovice su Solaris Urbino 12 od dvanaest metara kojeg pokreće ekološki motor od 220 kW koji zadovoljava stroge standarde emisije Euro 6. Oni će biti dodatno opremljeni takozvanim sistemom “hladnog starta” koji olakšava paljenje na temperaturama do -32 stepena Celzijusa.

Moderni Solaris Urbino 12 autobusi za PKM Katovice će uključivati ​​klima uređaj, video nadzorni sistem s vanjskim i unutrašnjim kamerama uz opciju snimanja, kao i opsežan sistem za informisanje putnika prilagođen potrebama slabovidih ​​osoba. Tako će na primjer putnici moći koristiti tastere pomoću Brajevog pismu. Autobusi će također biti opremljeni LED rasvjetom koja štedi energiju, uključujući dodatno, vanjsko osvjetljenje na drugim i trećim vratima, koje će biti karaktestično za ovog prevoznika iz pokrajine Šlezija. Tu će biti i besplatni Wi-Fi internet i USB priključci, zahvaljujući kojima će putnici moći puniti svoje mobilne uređaje.

Na zahtjev kupca, Solaris će u isporučena vozila ugraditi kabinu zatvorenog tipa za vozača. To je rješenje koje ima za cilj osiguranje optimalnog nivoa udobnosti i sigurnosti vozača koji upravlja vozilom. Još jedno primjenjeno rješenje, za značajno povećanje nivoa bezbjednosti svih putnika u vozilu je sistem za gašenje požara. Ovaj sistem ima dodatni senzor u motornom odeljku sa signalima upozorenja na instrument tabli i zvučnim signalima u putničkom prostoru.

Solaris Bus & Coach S.A. sarađuje sa PKM Katovice od 2002. godine. Od tada je Solaris isporučio skoro 140 vozila u Katovice. Pored ovih autobusa koji koriste dizelski motor kao pogon, u Katovicama se može naći i dva inovativna autobusa koji koriste kao mobilna ambulantna kola za davanje krvi, o čemu smo već pisali ranije. Radi se o vozilima na električni pogon i prva su vozila ove vrste na ovakav pogon.