Naslovnica Novosti Yutong elektro-revolucija u Danskoj

Yutong elektro-revolucija u Danskoj

861
0
PODIJELI

Roskilde će biti prva općina u Danskoj koja će preći na potpuno električni javni prevoz. Naravno, mala veličina grada (50.000 stanovnika, 20 autobusa na 9 linija) olakšava postizanje ovog cilja… ali potez je ipak hvale vrijedan. Autobusi će biti isporučeni od strane Yutonga i spremni su za isporuku iz Kine, kako je prenio lokalni medij TV2 Lorry. Na svakom autobusu će biti baterije snage gotovo 400 kWh struje, a punjenje će se vršiti uglavnom u garažama preko noći.

Vozila proizvedena u Kini preuzet će kompletne linije u Roskildeu, kojom upravlja kompanije Umove. Kompanija je tokom 2018. godine pobjedila na tenderu koji je raspisala kompanija Movia i dobila 10-godišnji ugovor. Navodno, dizel autobusi će ostati u floti, neko vrijeme, kao rezervna vozila. Kada električni autobusi Yutong E12 budu u punom radu, pretpostavlja se u aprilu 2019. godine, emisije CO2 godišnje će se smanjiti za 1.400 tona.

Roskilde se nalazi 30 km zapadno od Kopenhagena, a danski glavni grad ima za cilj potpunu elektrifikaciju autobuske flote do 2030. godine i nedavno je naručio 21 VDL Citeas SLFA-180 Electric i 27 električnih autobusa od BYD-a. Umove East trenutno gradi servisni centar u kojem će novi autobusi biti smješteni od aprila. Izvršni direktor Umove Tim Valbøll izjavio: “Autobusi imaju mjesta za 67 putnika i punit će preko noći u garažama. Neki autobusi će biti punjeni ​​i tokom dana, zbog nekih linija koje prelaze maksimalni opseg rada vozila.

Očekivani opseg je oko 300 – 350 km u svim vremenskim uslovima tokom cijele godine. Autobusi će imati na raspolaganju 10 punionica na koje će se autobusi moći priključiti. Autobusi su opremljeni sa 12 baterija koje ukupno imaju kapacitet 394 kWh i mogu biti potpuno napunjene (0-100%) u roku od 2 do 5 sati.”