Naslovnica Novosti Električni Volvo autobusi kao pokretne biblioteke

Električni Volvo autobusi kao pokretne biblioteke

814
0
PODIJELI

Volvo je kroz historiju bio pionir u mnogim stvarima, a nedavno je objavio još jedno zanimljivo dostignuće – sljedećeg ljeta će u Geteborgu Volvo električni autobusi služiti kao pokretne biblioteke. Gradska biblioteka Geteborga ulaže u moderne, održive pokretne biblioteke, a pravi izbor za taj posao su vozila iz Volva.

Gradska biblioteka Geteborga trenutno ima dvije pokretne biblioteke koje djeluju u gradu i oko njega. Ova dva vozila staju na oko 70 stanica i posjećuju 110 predškolskih ustanova. Sada su za ovu svrhu kupljena dva nova, potpuno električna, Volvo autobusa, koji će zamijeniti postojeće pokretne biblioteke u julu 2020. godine.

Nove pokretne biblioteke će jasnije privući djecu i porodice, sa fokusom na doživljaj i čitanje. To će biti jasno vidljivo u unutrašnjem uređenju, koje će osim polica za knjige omogućiti i mjesta za sastanke za djecu i odrasle. Finskoj kompaniji Kiitikori OY je dat zadatak da opremi unutrašnjost autobusa. Autobusi Volvo 7900 Electric bit će isporučeni kao kompletno rješenje “ključ u ruke”, s tim da će Volvo upravljati kompletnim održavanjem vozila i njegovih komponenti po fiksnim mjesečnim troškovima. Parkiranje, punjenje i održavanje će se odvijati u novom centru Volvo Trucks u Mölndalu. Ovaj koncept omogućava Gradskoj biblioteci u Geteborgu da koristi vozila mnogo više sati nego što je to danas slučaj.

“Narudžba je rezultat saradnje između Kiitikori OY, Volvo Truck Centra Mölndal i Volvo Buses. Gradska biblioteka u Geteborgu slijedila je primjer sve većeg broja naših kupaca, kupujući sveobuhvatno rješenje gdje se brinemo o autobusu i svim popratnim uslugama”, kazao je Jonas Pettersson, direktor prodaje u kompaniji Volvo Buses.

“Radujemo se što ćemo ponovo imati pokretne biblioteke idućeg ljeta i što ćemo biti u mogućnosti da posjetimo svu djecu – uključujući i one koji žive ili pohađaju predškolsku ustanovu u zelenoj zoni unutar Geteborga. Izabrali smo električne autobuse kako bismo osigurali tu mogućnost tokom cijelog životnog vijeka vozila, što je najmanje 12 godina”, izjavila je Anette Eliasson, direktorica sektora za kulturu u Geteborgu.

Električni autobusi imaju baterije kapaciteta od 250 kWh i pune se preko CCS ptiključka. Volvo električni autobusi imaju oko 80% manju potrošnju energije od odgovarajućeg Euro 6 dizel autobusa. Volvo električni autobusi su prodati gradovima u Švedskoj kao što su Geteborg, Kungsbacka, Malmö i Uddevalla. Inostrana prodaja električnih Volvo autobusa uključuje gradove u Danskoj, Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Holandiji, Norveškoj i Poljskoj.