Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Dva Starlinera u floti Autoprevoz-bus iz Mostara

EKSKLUZIVNO: Dva Starlinera u floti Autoprevoz-bus iz Mostara

3319
0
PODIJELI

Iako je u prethodnim “prelaznim rokovima” kompanija Autoprevoz-bus iz Mostara u segmentu visokopodnih turističkih autobusa bila uglavnom fokusirana na MAN autobuse, sada se desio izuzetak. Zadnjeg dana februara u Mostar su stigla dva prekrasna Neoplan Starlinera II generacije.

Odavno se u Mostaru nije desilo da autobusi izazovu toliku pažnju među stanovnicima. Doduše, ni Starliner nije običan autobus. Dva nova člana flote Autoprevoz-busa su cijelim putem izazivali pažnju i nailazili na veliko odobravanje, a kulminacija je bila ulaskom na autobusku stanicu. Svi su poželjeli da se slikaju pored autobusa i na taj način obilježe ovo zaista neobično iskustvo u prazničnom periodu. Rekli bismo da je potez da se nakon MAN autobusa pređe na Neoplane već marketinški bio pun pogodak. No krenimo redom.

Na oko isti, ali ipak različiti. Mostarci su za svoju flotu odabrali dva modela Starlinera – kraći N5217 i duži N5218 model. Osim atraktivnosti koju pruža sam model Starliner, njihove boje su dodatni “wow” faktor. Kraći Starliner ima tamnoplavu boju (midnight blue), dok je duži u klasičnoj crnoj varijanti. Dovoljno govori i činjenica da je po predstavljanju odmah bio izabran za Coach of the Year u Evropi.

Oba vozila su automatici, pošto se ova generacija Starlinera nije proizvodila sa ručnim mjenjačima, a ove divove pokreću MAN motori sa 480 KS. Atraktivan vanjski izgled prati i atraktivna unutrašnjost, koja se razlikuje u oba busa. Kraća varijanta Starlinera ima “Individual” set opreme, koja zaista i dan danas nudi fenomenalnu opremu koja će ionako luksuzan autobus dići na još jedan novi nivo. Svakako vrijedi istaći da autobus ima udobnih 49 Kiel turističkih sjedišta, uz svu ostalu prateću opremu. Za potpun ugođaj pobrinuće se odgovarajuća audio i video oprema, sistemi klimatizacije i grijanja, toalet te posebna kuhinja. Imaju na umu da je ovaj autobus ekskluzivan i namjenjen uglavnom VIP gostima, u vozilo je instalirana fabrička stojeća kuhinja iza drugih vrata. Ova kuhinja je opremljena frižiderom, priključcima za pećnicu, mikrovalnu, slavinom i dodatnim pretincima. Zasigurno će putnici uživati u svakom putovanju i zahvaljujući velikim staklenim površinama koje nudi ovaj model.

Duži Starliner N5218 je urađen u nešto drugačijoj izvedbi pošto osim vozača i suvozača može da primi čak 58 putnika. On će zasigurno dobro doći na vanrednim dugolinijskim vožnjama gdje je potrebno vozilo većeg kapaciteta. Za razliku od svog kraćeg kolege, u ovom Starlineru se nalaze Vogel sjedišta prilagođena za njegovu dužinu. Sjedišta su naravno turističke izvedbe sa svim pratećim elementima u kombinaciji tkanine i kože prilagođene unutrašnjosti vozila. Putnici će tokom putovanja na raspolaganju imati frižider, kuhinju, toalet, mikrofon, dva LCD monitora, Bosch audio sistem, a vozač će svakako imati koristi od udobnog sjedišta, raznih sistema za pomoć u vožnji, multifunkcionalnog volana kao i kreveta za vrijeme odmora.

Oba vozila imaju i utičnice od 220 V na više mjesta, sigurnosne pojaseve u tri tačke vezanja i uzevši u obzir koliko su ova vozila posebna u svakom pogledu – kompanija se odlučila za promjenu standardnog natpisa i izgleda na vozilima. Zbog boja i sam pojave vozila, odlučeno je da forma natpisa ostane ista, ali da se umjesto standardnih linija u plavo-žutoj nijansi ostavi samo skica Evrope i sve u bijeloj boji.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Autoprevoz-bus želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa dva nova izuzetno prelijepa autobusa!