Naslovnica Novosti Prvi električni autobus u Irskoj će biti Volvo

Prvi električni autobus u Irskoj će biti Volvo

788
0
PODIJELI

Sve veći broj zemalja se prebacuje na održivi javni prevoz i elektrificirane gradske autobuse. Volvo Buses je odabran da isporuče prvi u potpunosti električni autobus za Irsku. Partneri u projektu su Volvo Buses, Crowne Plaza Hotel i energetska kompanija ESB. Autobus će biti isporučen krajem godine i radit će na relaciji Crown Plaza – Holiday Inn Express – Terminali 1 i 2 na aerodromu Dablin.

Osim što će biti prvi komercijalni električni autobus u Irskoj, ovaj autobus će biti specifičan i po tome što će koristiti novi CCS Combo 2 punjač za punjenje snage 150 kW. Isporučeni autobus će biti 12-metarski Volvo 7900 Electric sa kapacitetom baterije od 200 kW, koji će se puniti u hotelu Crown Plaza.

Nick Page, generalni direktor za Volvo Bus UK & Ireland, rekao je: “Mi smo zaista zadovoljni što je električni 7900 izabran za pružanje usluga za ove hotele u i oko aerodroma u Dablinu i činjenicom da će to biti prvi električni autobus koji će ući u redovan rad u Irskoj. Vidjeli smo iz iskustva sa ovim modelom kakav doprinos može dati poboljšanju kvaliteta zraka. Pored testova u Velikoj Britaniji, uspješno je isproban i testiran širom Evrope u zemljama poput Švedske, Njemačke, Belgije i Luksemburga.”

U Velikoj Britaniji u Harrogateu radi osam potpuno električnih Volvo autobusa. Sve u svemu, Volvo je isporučio više od 4000 elektrificiranih autobusa širom svijeta.