Naslovnica Ekskluzivno BHBus u posjeti kompaniji Livno-bus

BHBus u posjeti kompaniji Livno-bus

2892
0
PODIJELI

Prethodnih dana ekipa Portala BHBus.ba je bila u posjeti kompaniji koja se pokusava vratiti na stare staze u Hercegovini i ostatku Evrope. Kompanija Livno-bus, koja je krenula s radom prošle godine, svoj vozni park i opseg rada polako proširuje. Nakon što smo bili prisutni na svečanoj ceremoniji preuzimanja prvog busa za vozni park i ozvaničenje (ponovnog) početka rada kompanije, odlučili smo ponovo posjetiti ovu kompaniju i vidjeti šta se to radilo u proteklom periodu.

U razgovoru s vlasnikom kompanije gospodinom Mariom Pavlinovićem saznali smo da je proširenje kompanije u punom jeku te da ove godine možemo očekivati još par voznih jedinica. Gospodin Pavlinović nam je iznio i njihove planove oko razvoja turizma te turističke zajednice u Livnu. “Naš prvobitni cilj je da uradimo sve potrebno kako bi naša mladež ostala u Livnu te da mladi, a i starije osobe ne idu vani trbuhom za kruhom već da pokušaju dignuti Livno kao zajednicu na staze stare slave.” – kazao je Pavlinović.

Pored razvoja turističke ponude, grupa entuzijazista kao i voljnih ljudi su se odlučili i na mostarskom sajmu predstsviti Livno te pokušati privući turiste da posjete ovaj grad. “Livno je poznato kao grad sira i grad konja. Naime, jedan od boljih sireva u svijetu se pravi upravo u Livnu, a ukoliko dolazite u Livno iz pravca Tomislavgrada i Kupresa neizostavan prizor su konji koji se nalaze na cesti gdje se hrane. Ti divlji konji se hrane većinom sa soli koja se posipa zimi te ih možemo vidjeti non stop na cesti kako prelaze sa jedne na drugu stranu kako bi se hranili. Ništa to ne bi bilo neobično da se upravo i na vozilima Livno-busa ne nalaze znamenitosti grada. U planu je da se pored Tourlinera koji je odrađen već u detaljima Livna odrade i ostali autobusi. Posljednje pridošli Neoplan Cityliner je obložen u već prepoznatljivim bojama. Pored  šeme sa strana se nalazi i lik Zlatka Dalića o kojem ste sigurno svi već čuli. Sam odabir lika Zlatka Dalića koji je Livnjak te njegovog reklamiranja na autobusima dolazimo do velike pažnje kako u BiH tako u susjednoj Hrvatskoj gdje je ovaj gospodin itekako poštovan i cijenjen.” – objasnio je Pavlinović otkud ideje za zaista originalne i jedinstvene šeme na vozilima.

Vozilo Neoplan Cityliner je proizveden 2011. godine te ima negdje tek oko 400.000 kilometara na satu. Vozilo je opremljeno sa svim mogućim sistemima koji se mogu danas ponuditi prilikom kupovine vozila. Opremljeno je sa 49+1+1 udobnih Kiel sjedišta. Zasigurno je da će pažnju itekako privlačiti kada zajedno u paru budu putovali livanjski ponosi Cityliner i Tourliner. Trenutno u voznom parku Livno-busa se nalazi još i Neoplan Spaceliner koji je trenutno u fazi farbanja u bijelo te unificiranje u njihovu šemu.

Kako vidimo vozni park se sastoji od marke Neoplan kao i prije 15-ak godina kada su većinu voznog parka ka zapadnoj Europi činila vozila marke Neoplan. Najavljeno nam je da bi u vozni park mogao doći također još ubrzo jedan MAN te se samim tim ne izlazi izvan NeoMan grupacije. Za održavanje vozila zasigurno će biti vrlo lako, jer su većinom vozila pravljena od istih dijelova. Najavljeno je da bi trebalo doći do izgradnje servisnog centra u gradu kao i praonice za vozila kako bi bila vozila uvijek spremna za put.

U odnosu na zadnju posjetu ovoj kompaniji, zaista se vidi veliki napredak. Kupljena je firma u Švicarskoj zajedno sa dva vozila i linijom koja povezuje BiH i Švicarsku. Počelo se sa aktivnim turističkim aranžmanima i vanrednim prevozima, a vrijedi istaći i kako je napravljena saradnja u sklopu koje Livno-bus prevozi studente u i iz Mostara po veoma povoljnim uslovima. Kako vrijeme odmiče možemo se nadati da će se pokrenuti linije ka Njemačkoj i Austriji te organizacija višednevnih turističkih izleta u organizaciji ove kompanije.

Ekipa Portala BHBus.ba želi mnogo sreće i uspjeha u ovim planovima kompaniji Livno-bus i jedva čekamo nove pozitivne vijesti!