Naslovnica Novosti BYD elekrični autobusi stigli na briselski aerodrom

BYD elekrični autobusi stigli na briselski aerodrom

859
0
PODIJELI

Najveći proizvođač električnih vozila na svijetu, kineski BYD, je osigurao narudžbu za 30 svojih 12-metarskih električnih autobusa od kompanije Brussels Airport Company (BAC), kompanija koja obavlja prevoz na aerodromu Zaventem. Prošle sedmice je započela isporuka prvih ebusa.

BYD je potpisao 10-godišnji ugovor o pružanju usluga kako bi osigurao da ebusi pružaju pouzdanu i dosljednu uslugu u njihovoj ulozi prevoza putnika koji dolaze i odlaze između aviona i zgrada terminala. Svih 30 električnih autobusa će imati već spomenutu dužinu od 12 metara, troja vrata i najsavremeniji dizajn koji nudi besplatan Wi-Fi, USB priključke za punjenje i digitalne displeje s najnovijim informacijama o letu.

BYD će ukupno isporučiti 30 svojih jedinica za punjenje kako bi ebusi mogli biti napunjeni preko noći u terminalu. Oni su slični posebnom skladištu za punjenje koji se nalazi u amsterdamskom aerodromu Schiphol, gdje BYD ima flotu od 35 svojih ebusa od juna 2015. godine. U to vrijeme, BYD 12-metarski autobusi bili su prvi čisti električni autobusi koji su osiguravali prevoz na nekom od glavnih svjetskih aerodroma. BYD ima svoje ebuse i na aerodromima u Sidneju, Kanzasu, Los Anđelesu i Šenženu.

Ranije ove godine autobusi za Brisel su testirani i vozači su prošli obuku kako bi im se omogućilo da se upoznaju sa električnim autobusima. Arnaud Feist, izvršni direktor Brussels Airport Company: “Projekat električnog autobusa uklapa se u ambiciju briselskog aerodroma da do 2030. godine smanji emisiju ugljičnog dioksida za 40% (u odnosu na 2010. godinu). Za svaku odluku o kupovini opreme tražimo ekološka rješenja koja istovremeno pružaju veći komfor našim putnicima. Pored činjenice da novi e-autobusi imaju tih rad i da ne emituju čestice ili ugljen-dioksid, oni takođe pružaju vrhunsku povezanost sa besplatnim Wi-Fi i USB priključcima. Dolaskom ovih novih autobusa unaprjeđujemo naš putnički servis.”

Isbrand Ho, generalni direktor kompanije BYD Europe: “Operateri na aerodromima širom svijeta suočavaju se sa ogromnim pritiskom da smanje svoje emisije ugljičnog dioksida. U okviru trenutne tehnologije malo se može uraditi u vezi sa emisijama iz aviona, ali sada se može ozbiljno uticati na štetne emisije iz ostalih vozila na aerodromu. U Evropi smo to dokazali u Schipholu i vjerujemo da je iskustvo tamo, i ovdje u Zaventemu, putokaz za druge velike aerodrome u Evropi, ali i šire. BYD je izabran nakon konkurentnog evropskog tenderskog procesa. Zaista smo oduševljeni što smo uspjeli u Briselu, de facto glavnom gradu Evropske Unije. BYD je bez sumnje globalni lider u dizajnu, proizvodnji i prodaji čistih električnih autobusa u punoj veličini sa preko 50.000 proizvedenih ebusa. Radujemo se što ćemo sa našim ekološkim vozilima opsluživati sve više međunarodnih putnika.”