Naslovnica Novosti Scania F 360 HA – dvozglobni autobusi za Curitibu

Scania F 360 HA – dvozglobni autobusi za Curitibu

973
0
PODIJELI

Grad Curitiba u Brazilu je bio prvi grad u svijetu koji je imao BRT (Bus Rapid Transit) sistem javnog prevoza, te tako postao model urbanog javnog transporta.

U Curitibi su nedavno pokrenuli inicijativu i program obnavljanja BRT flote, koja se sastoji od 246 autobusa, koji voze na linijama dužine 80 km i dnevno prevezu više od 500.000 putnika. Operator u javnom transportu, Viação Cidade Sorriso, sproveo je istraživanje u kojem je učestvovalo nekoliko proizvođača autobusa, koji su mogli ponuditi autobuse prema željenoj specifikaciji, a Scania F 360 HA je bila najekonomičnije rješenje.

Budući da se radi o posebnim uslovima i potrebama, Scania će pripremiti dvozglobne četveroosovinske šasije (konfiguracija 8 x 2) sa motorom snage 360 KS smještenim naprijed. Karoserije za ove autobuse će proizvoditi lokani partner Caio, pa će autobusi biti dugački 27 metara, moći će prihvatiti 160 putnika i imati ukupnu dozvoljenu masu od 43,5 tona.

“Probe koje smo izveli sa Scanijinim dvozglobnim autobusima dali su odlične rezultate. Također, uvjereni smo da je takmičenje između proizvođača dvozglobnih autobusa pomoglo da ostvarimo cilj i putnicima ponudimo najbolje proizvode i usluge, po najboljim cijenama”, izjavio je Mauricio Gulin, predsjednik kompanije Viação Cidade Sorriso.

izvor:kamioni.ba