Naslovnica Novosti Prvi Alstom Aptis će biti isporučen u Strazbur

Prvi Alstom Aptis će biti isporučen u Strazbur

957
0
PODIJELI

Alstom je dobio prvu narudžbu za svoj 100% električni autobus, Aptis. Kupac je transportna kompanija Strasbourg CTS (Communauté des Transports Strasbourgeois). Posao se odnosi na ugovor za 12 Aptis autobusa, svaki dužine 12 metara i opremljen sa troja vrata. Ujedno, ovi autobusi će biti prvi električni autobusi koji će pojačati vozni park CTS-a.

Vozila koja je naručio Strazbur dizajnirana su za sporo punjenje noću u remizi. Aptis je dizajnirao Alstomov tim na lokaciji Hangenbieten u Alzasu s optimiziranim ukupnim troškovima na umu i smanjenim troškovima održavanja i rada te dužim vijekom trajanja od standardnog autobusa. Cilj je da ukupan trošak bude ekvivalentan postojećim standardnim dizelskim autobusima, navodi Alstom.

Pošto je prototip predstavljen u martu 2017. godine, Alstom navodi da je model istestran na više od 40.000 kilometara u stvarnim uslovima rada i sa ukupno četiri testna vozila u Francuskoj i četiri u drugim evropskim zemljama. Aptis može pristati na autobuskoj stanici u gotovo savršenom smjeru s pločnikom. Autobus ima potpuno ravan pod i široka dvokrilna vrata za jednostavan protok putnika i ukrcaj za osobe sa smanjenom pokretljivošću i dječijim kolicima. Alstom kaže da Aptis ima 25% više prozorskih površina nego standardni autobus. Opremljen je stražnjim prostorom za sjedenje s panoramskim pogledom. Aptis je također dostupan za punjenje na kraju svake linije kada je to potrebno, koristeći rješenja za zemaljsko punjenje (SRS) ili punjenje preko krova (obrnuti pantograf).

Aptis je osvojio nagradu za inovaciju na Busworldu 2017. godine. Također je primio certifikat Origine France Garantie u januaru 2019. godine, što garantuje da je više od 60% Aptisove dodane vrijednosti francusko. Od septembra 2018. godine, Aptis ima i referencu od strane CATP, francuske centralne kancelarije za nabavku javnog prevoza, u svojoj električnoj autobuskoj ponudi namijenjenoj javnim nabavkama od strane lokalnih vlasti. Ovo upućivanje omogućava članovima vlasti da naruče Aptis vozila direktno i jednostavno iz CATP-a, izbjegavajući duge i skupe procedure.