Naslovnica Novosti Ekološki Solaris autobusi stižu u Gran Canariju

Ekološki Solaris autobusi stižu u Gran Canariju

818
0
PODIJELI

Nakon što su nedavno proširili svoj vozni park sa osam novih Castrosua gradskih autobusa na MAN šasijama, Guaguas Municipales ide opet korak naprijed u obnovi voznog parka. Solaris Bus & Coach S.A. će uskoro postpisati ugovor sa ovom kompanijom iz Gran Canarije koji podrazumjeva isporuku 17 ekološki prihvatljivih gradskih autobusa Solaris Urbino 12. Prva vozila će uskoro biti isporučena, a cjelokupni ugovor je vrijedan 3,9 miliona eura i biće završen do kraja maja 2019. godine.

Autobusi koje su naručili Guaguas Municipales su Solaris Urbino 12, dugi 12 metara, pogonjeni ekološkim motorima snage 220 kW koji ispunjavaju stroge standarde emisije Euro 6. Ovi motori će biti usklađeni sa automatskim mjenjačima koji dolaze sa Power programom i aktivnom funkcijom za smanjivanje brzine, koja pomaže u postizanju optimalne brzine motora u svim vrstama uslova i osigurava maksimalnu dinamiku za određene brzine motora. Ovakvo rješenje olakšat će prelazak brojnih brda na otoku, a istovremeno osigurati ekonomičan stil vožnje.

Vozila će moći primiti do 103 putnika od kojih 26 sjedi. Imajući u vidu potrebe starijih osoba i putnika sa smanjenom pokretljivošću, proizvođač je napravio 12 sjedišta dostupnih sa niskog poda. Poljski proizvođač je također obezbjedio prostor za korisnike invalidskih kolica. Njihov siguran i udoban ulaz u autobus će biti omogućen električnom rampom instaliranom na drugim vratima. Moderni autobusi Solaris Urbino 12 za španskog prevoznika biće jedinstveni zbog svog sveobuhvatnog sistema za informisanje putnika, prilagođenog potrebama putnika sa oštećenim vidom, na primjer pomoću tastera na Brajevom pismu.

Najnovija vozila za Guaguas Municipales će imati i napredni sistem nadzora koji služi za praćenje putničke kabine i za podršku vozača. Kada govorimo o kamerama, novi Urbino autobusi će biti opremljeni i sa kamerom za prednji pogled koja registruje ono što se vidi ispred vozila i manevarima za olakšavanje vožnje unazad. Još jedno rješenje da se znatno poveća bezbjednost svih onih u unutrašnjosti autobusa je sistem za gašenje požara. Slično iz bezbednosnih razloga, autobusi će biti opremljeni zračnom sirenom, što je karakteristično za špansko i italijansko tržište, koja stvara mnogo glasniji ton od tradicionalnih sirena.

Zbog vremenskih prilika na Gran Canariji, efikasan sistem klimatizacije cijelog interijera vozila je obavezan za Solaris Urbino 12 autobuse. Štaviše, specijalne vazdušne zavjese su postavljene u autobusima na svim vratima, kako bi spriječili ulazak toplote u vozilo kroz otvorena vrata kada putnici ulaze ili izlaze na autobuskim stanicama. Zbog korištenja autobusa u vreloj, južnoj klimi, prevoznik je odlučio da ne naruči sistem grijanja. Umjesto toga, autobusima je dodan dodatni sloj toplinske izolacije koji Solaris obično nudi skandinavskim kupcima. Sastoji se između ostalog od dodatne izolacije bočnih zidova, lukova točkova i poda autobusa. Kako bi dodatno poboljšali udobnost putnika, autobusi će također imati dvostruke USB priključke, što će omogućiti punjenje mobilnih uređaja.

Spoljašnji premaz će biti izrađen lakom koji omogućava čišćenje grafita sa generalno dostupnim hemikalijama. U unutrašnjosti vozila, na sjedištima, proizvođač će koristiti i anti-grafiti premaz. Na zahtjev kupca, proizvođač iz Bolechowa neće stavljati prozorsko staklo na zadnji dio vozila, kao što je obično slučaj. Umjesto toga, koristi se neprovidan materijal iste boje kao i karoserija, što omogućava upotrebu eksterijera vozila za oglase.

Solaris Bus & Coach S.A. sarađuje sa Guaguas Municipales od 2016. godine, kada je devet autobusa Urbino 18 isporučeno na Kanarske otoke. Do sada je skoro 200 autobusa sa Solarisovim logotipom dospjelo do kupaca u Španiji.