Naslovnica Novosti Šest električnih Volvo autobusa stiže na Birminghamski aerodrom

Šest električnih Volvo autobusa stiže na Birminghamski aerodrom

759
0
PODIJELI

Volvo je dobio ugovor od aerodroma Birmingham iz Engleske za šest potpuno električnih autobusa. Ovo će zaista biti “zeleni” transportni sistem, dok se istovremeno štedi na troškovima energije i životnog ciklusa. Autobusi će početi sa radom u novembru 2019. godine.

Ključno za dodjelu ugovora bila je činjenica da je Volvo Buses ponudio tehničku i servisnu podršku dostupnu na lokalnom nivou, koja je dostupna putem Volvo prodajne mreže. Punjenje autobusa traje do šest minuta, pružajući fleksibilnost i omogućavajući neprekidan rad bez potrebe za provođenjem vremena u garažama radi dodatnog punjenja.

U početku dva pantografa će biti postavljena izvan terminala aerodroma sa planovima za postavljanje dodatnih pantografa na ruti kojom prolaze autobusi, ovisno kako se usluga bude dodatno širila. Također, “plug-in” punjači će biti dostupni i na aerodromu. Spomenute tačke punjenja će biti dostupne i drugim autobuskim prevoznicima. Autobusi će putnike voziti do aerodroma sa više linija, a najduža linija je duga 7,5 kilometara.

Volvo 7900 Electric je bio uključen u seriju testova na lokacijama širom Engleske, uključujući i Manchester, Cardiff, Liverpool i Heathrow aerodrom. Flota od osam autobusa iste specifikacije nedavno je krenula sa radom u Harrogateu, ​​a svi koriste istu tehnologiju pantografa.

Nick Barton, izvršni direktor aerodroma Birmingham, rekao je: “Ovo partnerstvo je ključna prekretnica za nas. Mi uvijek istražujemo nove i inovativne načine za smanjenje emisije ugljenika i kroz partnerstvo sa kompanijom Volvo Bus UK možemo da uradimo upravo to. Napravili smo značajna poboljšanja u pružanju usluga korisnicima širom aerodroma, čineći aerodrom Birmingham jednim od vodećih u Evropi. Električni autobusi su dio ove vizije. Od 2012. godine aerodrom je smanjio čestice CO2 za 20% po putniku. Implementacija šest električnih autobusa će taj prosjek dodatno smanjiti što je fantastično.”

Nick Page, generalni direktor kompanije Volvo Bus UK & Ireland, izjavio je: “Veoma je uzbudljivo da je Volvo 7900 Electric izabran za partnera Birminghamskog aerodroma u njihovoj ambiciji da pruže najbolju moguću uslugu za klijente istovremeno brinući se za okoliš.”

Volvo 7900 Electric osigurava do 80% manju potrošnju energije u odnosu na dizelski autobus jednake veličine. 200 kWh litijum-jonske baterije nude nultu emisiju ispušnih gasova. Volvo električni autobusi naručeni su od strane gradova u Danskoj, Švedskoj, Luksemburgu, Holandiji, Norveškoj i Poljskoj. Pored potpuno električnog Volva 7900 Electric, Volvo u ponudi ima i portfolio elektrificiranih vozila koji uključuje hibridne autobuse i električne hibridne (plug-in) modele. Volvo je do sada isporučio više od 4000 elektrificiranih autobusa kompanijama širom svijeta.