Naslovnica Novosti Scania: Ekološki autobusi za održiv školski prevoz

Scania: Ekološki autobusi za održiv školski prevoz

933
0
PODIJELI

Četiri nova Scania Interlink LD školska autobusa na plinski pogon nedavno su isporučena belgijskom gradu Gentu. Oni predstavljaju zamjenu za četiri starija autobusa i promjenu u prevozu za koju se nadaju da će se proširiti u većem obimu.

Gent je grad u tranziciji sa ambicioznim ciljem da smanji štetne emisije ugljenika iz transporta za 40% do 2030. godine, a u odnosu na podatke iz 2007. godine. Gent je naručio svoj prvi kamion na gas 2016. godine, a radilo se o modelu Scania P340 sa kranom i kontejnerom.

Plan održive mobilnosti u gradu, pokrenut je 2016. godine, već donosi rezultate sa registrovanim nivoima azotnog dioksida u centru koji opada za 20% posto. Zamjenik gradonačelnika u Gentu Annelies Storms kaže: “Kupovinom ova četiri autobusa na plin, otvaramo naš novi planski period s trajnom mjerom. Sva naša djeca zaslužuju čist zrak i ja stojim s njima. U narednim godinama želim da gradska flota postane održivija kao investicija za budućnost”.

12-metarski Scania Interlink Low Decker (LD) nudi 51 sjedište sa sigurnosnim pojasevima i dodatni prostor za stojeće putnike. Školski autobusi za Gent su opremljeni kamerama koje paze na mrtve uglove, kao i bočnim i zadnjim kamerama. Ipak je sigurnost na prvom mjestu. Vozač je preko zvučnih signala upoznat da su pješaci i biciklisti u blizini te da treba biti dodatno oprezan na obostrano zadovoljstvo. Interesantno je da i francuski prevoznik Citram Aquitaine u svom voznom parku ima autobus Scania Interlink LD, koju pogoni bio gorivo ED95 na bazi bioetanola, koji se proizvodi od ostataka proizvedenih tokom procesa pravljenja vina.