Naslovnica Novosti Volvo električni autobusi počeli sa radom u holandskom gradu Leiden

Volvo električni autobusi počeli sa radom u holandskom gradu Leiden

944
0
PODIJELI

Pet električnih Volvo autobusa počelo je sa radom u gradu Leiden u Holandiji. Autobusi su dio narudžbe od 23 potpuno električna autobusa za kompaniju Arriva u Holandiji. Multinacionalna kompanija za javni prevoz Arriva, koja posluje u 14 zemalja širom Evrope, jedan je od lidera u uvođenju alternativnih pogonskih tehnologija. Narudžba za 23 potpuno električna autobusa iz Volva potpisana je u junu 2018. godine.

Volvo je ponudio kompletno rješenje “ključ u ruke”, sa električnim autobusima i stanicama za punjenje ABB-a, koje su već spremne za prve linije. Do augusta Leiden želi da ima kompletan sistem električnog gradskog prevoza. “Oduševljeni smo što smo osnovali naš prvi električni autobuski sistem u Holandiji u saradnji sa Arrivom. Početak rada je protekao glatko i ovaj novi sistem je sada u funkciji te pouzdano funkcioniše. Blisko partnerstvo Volva, ABB-a i Arrive se pokazao kao pun pogodak”, izjavio je Bas Dubois, direktorVolvo Buses Benelux.

Frank Muehlon, šef ABB-ovog globalnog biznisa za infrastrukturu za punjenje električnih vozila prokomentirao je: “Kao globalni lider u rješenjima za punjenje EV (Električnih Vozila), ponosni smo što smo partneri Volva i Arrive kako bismo pomogli u održivom transportu u Holandiji. Ovaj projekat označava značajan korak u dugoročnom partnerstvu između ABB-a i Volva, koji postavlja standarde za budućnost urbane mobilnosti. Oduševljeni smo što smo u mogućnosti da dostavimo rješenje za gradski prevoz Leidena.”

Martijn van de Weijer, regionalni direktor West of Arriva Netherlands, rekao je: “Arriva želi igrati vodeću ulogu u oblasti održivosti i energetske tranzicije. Zbog toga smo već u gradu Den Bosch počeli sa uvođenjem električnih autobusa u više regiona, a sada smo tu sa Volvom u gradu Leiden.”

Volvo će se brinuti o održavanju vozila po fiksnim mjesečnim troškovima. Autobusi će se brzo napuniti pomoću četiri stanice za punjenje. Stanice za punjenje će biti zasnovane na otvorenom interfejsu – OppCharge – što znači da ih mogu koristiti i drugi elektrificirani autobusi. Potrošnja energije za Volvo električne autobuse je oko 80% niža od istovjetnih dizel autobusa.

Volvovi potpuno električni autobusi prethodno su naručeni od više gradova u Švedskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Luksemburgu, Norveškoj i Poljskoj. ored potpuno električnog Volva 7900 Electric, Volvo u ponudi ima i portfolio elektrificiranih vozila koji uključuje hibridne autobuse i električne hibridne (plug-in) modele. Volvo je do sada isporučio više od 4000 elektrificiranih autobusa kompanijama širom svijeta.