Naslovnica Novosti Australija: Rekordna narudžba za Volvo autobuse

Australija: Rekordna narudžba za Volvo autobuse

849
0
PODIJELI

Volvo je proglašen za najpovoljnijeg dobavljača za isporuku 900 autobusa u narednoj deceniji Upravi za javni prevoz Zapadne Australije – Public Transport Authority of Western Australia (PTA). Autobusi će raditi u gradskom području grada Pert. Ovo je najveća narudžba za Volvo šasije do sada u Australiji. Volvo će vozila zajedno isporučiti sa kompanijom Volgren Australia, koja će raditi nadogradnju na šasijama.Cijeli posao je vrijedan skoro 173 miliona eura, a PTA želi da obnovi flotu tako što će stara i dotrajala vozila zamjeniti sa novim visokokvalitetnim, modernim vozilima. Volvo, kojem je ovo druga dugoročna saradnja sa PTA, će u idućih pet godina u prosjeku isporučivati 90 autobusa, a u ugovoru je ostavljena klauzula da se nakon pet godina, saradnja produži na još pet, čime će Volvo i Volgren ukupno isporučiti oko 900 autobusa.

“Sa najnovijom narudžbom, PTA nastavlja da ukazuje veliko povjerenje u Volvo tim. Imamo sjajnu priliku da nastavimo naše strateško dugoročno partnerstvo, podržavajući PTA i u narednih 10 godina”, izjavio je Håkan Agnevall, predsjednik Volvo Buses.

Ugovor podrazumiejva nabavku najnovijih Volvo Euro 6 autobusa na B8RLE šasiji. “Euro 6 Volvo B8RLE je već dobro dokazan i na australijskom tržištu i na globalnom nivou te nastavlja da postavlja industrijski standard za potrošnju goriva, pogon i troškove životnog ciklusa”, rekao je Agnevall.

Truck Center WA (TCWA) ima preko 50 zaposlenih širom svoje WA mreže i biće zadužen za post-prodaju i servisnu uslugu za nove autobuse. Moderni, aluminijumski, nisko-podni dizelski autobusi će imati USB priključke i biti će u potpunosti pristupačni za sve kategorije putnika.

Prvi prototip zajedničke saradnje Volvo-Volgren biće isporučen u augustu ove godine. Kompletna proizvodnja će početi u oktobru 2019. godine, sa 66 autobusa koji će biti isporučeni za PTA tokom nadolazećih mjeseci.