Naslovnica Novosti BYD K12A: Dvozglobni električni autobus je stigao!

BYD K12A: Dvozglobni električni autobus je stigao!

952
0
PODIJELI

Najveći proizvođač električnih vozila na svijetu – kineski BYD je u svom sjedištu u Shenzhenu (Kina) predstavio prvi 27-metarski električni dvozglobni autobus. BYD kaže da je to najduži električni autobus na svijetu i da može da putuje maksimalnom brzinom od 70 km/h.

Ovaj BYD K12A je opremljen 4WD sistemom (pogon na sve četiri točka) koji se može prebacivati ​​između 2WD i 4WD kako bi zadovoljio zahtjeve različitih terena, a istovremeno smanjuje ukupnu potrošnju energije. BYD K12A ima karoseriju od aluminijumske legure i domaće BYD baterije, elektromotore i elektronske kontrole. Na predstavljanju BYD K12A, Stella Li, viši potpredsjednik BYD-a, rekla je: “K12A će donijeti nultu emisiju BRT sistemima, omogućujući putnicima da uživaju u tihom putovanju bez zagađanja uz uštedu značajnih troškova na održavanju za prevoznike.”

K12A prati više od “fine tradicije” BYD-a, uključujući sistem za upravljanje štedljivim baterijama, sistem za regeneraciju energije i pametan integrisani dizajn. Autobus je opremljen priključcima za DC i AC punjenje koji se mogu slobodno mijenjati kako bi se zadovoljile potrebe korisnika. Na jednom punjenju vozilo može preći oko 300 kilometara pa prema tome može zadovoljiti potrebe cijelog radnog dana na jednom punjenju.

BYD je prvi put predstavio svoje rješenje za elektrifikaciju javnog prevoza 2010. godine te je ubrzo preuzeo vodeću poziciju na polju čistih električnih autobusa širom Kine. Do sada je BYD svojim globalnim partnerima isporučio ukupno preko 50.000 čistih električnih autobusa. BYD drži dominantan udio na tržištu električnih autobusa u SAD-u, Latinskoj Americi i Evropi. Do sada je BYD otvorio svoje fabrike čistih električnih komercijalnih vozila u Kini, SAD-u, Brazilu, Mađarskoj i Francuskoj.